Megújult a Kis-tó és a malomkerék a Vácrátóti Botanikus Kertben

0
45 megtekintés
Megújult a Kis-tó és a malomkerék - Fotó: Nemzeti Botanikus kert - botanikuskert.hu
Swing Szerelem Szulák
Elkészült a Kis-tó és környezetének rekonstrukciója a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton és újra forog a vízimalom helyreállított kereke is.

A beruházás az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával, valamint a fenntartó Ökológiai Kutatóközpont saját forrásából valósult meg.

„Botanikus Kertünk nem csupán hazánk kiemelkedően leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményével büszkélkedhet, de a természet gazdagságát egy két évszázados romantikus tájképi kertben mutatja be, amely vizekben is bővelkedik. Az összesen öt tóból álló tórendszert a Kertet átszelő Sződrákosi-patak táplálja.”

– olvasható a Kert honlapján.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer lehetővé teszi, hogy a malom kereke is újra forogjon. A következő években is folytatni kívánják a vízi létesítmények és a kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény a régi fényében pompázzon – olvasható a közleményben.

Mint felidézik, a botanikus kert része az az öt tóból álló tórendszer, amelyet a kertet átszelő Sződrákosi-patak táplál. A vízfelületeknek nemcsak a kertrészek esztétikus látványában, de azok mikroklímájának alakításában is fontos szerepük van, egyben az öntözővizet is biztosítják.

A romantikus stílusú egykori kastélykert tavai és változatos növényzete gazdag állatvilágnak is otthont ad. A több mint 60 éve látogatható botanikus kert az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozik.

MTI