Megérkezett Bou- Bou a Győri Állatkert első elefántja

0
422 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A győri állatkert története hatalmas mérföldkőhöz érkezett. A park gyűjteményéből eddig hiányzó fajok között szerepelt az elefánt, ez a kijelentés múlt időbe került, hiszen Bou-Bou az első afrikai elefánt aki a győri állatkert lakója megérkezett. 
Megalakulása óta a legnagyobb szabású és költségvetésű fejlesztési lehetőségét kapta az állatkert a Modern Városok Program keretében felépülő elefánt bemutatóban. A ház és a kifutó elkészült a lakók pedig rövidesen beköltöznek.
Elsőként Bou-Bou a 15 éves afrikai elefánt bika LA Felche-i francia állatkertből érkezett. A hazai állatkerti szakma felkészült arra, hogy a föld legnagyobb szárazföldi emlősét Európát átszelve több ezer kilométeren keresztül Magyarországra szállítsa. A szállítás előkészítése több hónapos munka, melynek tervezése , előkészítése , és lebonyolítása 5 magyarországi állatkert közreműködésével zajlott. A szállítás előtt győri kollégák kiutaznak Franciaországba, hogy megismerkedjenek Bou-Bou-val az érkező elefánttal és az ő gondozási sajátosságaival. A túlméretes szállítmányok szállítására alkalmas kamionon speciális szállítókonténer kialakítása szükséges , melyben az elefánt utazik, illetve további két konténer helyeznek el, melyben bőséges takarmány, víz és egyéb felszerelés található a többnapos útra.
A győri állatkert kollégái a Nyíregyházi Állatpark és a Szegedi Vadaspark szakembereitől szereztek előzetes tapasztalatokat az elefántok gondozásától. Az állat ládázását és szállítását egy állatorvos csapat irányítja és felügyeli : Fővárosi Állat és Növénykert főállatorvosa győri állatkert igazgatója és állatorvosa, továbbá a nagy testű állatok szállításában sokéves tapasztalattal rendelkező Veszprémi Állatkert igazgatója. A közel kétezer kilométeres úton a szállítóládában elhelyezett kamera segítségével figyelik, Bou-bout. Bizonyos időközönként pihenőt tartanak, ilyenkor ellenőrzik az állatot, megitatják és megetetik.
Bou-Bou a héten megérkezett a győri állatkertbe. Az állatkertben egyelőre ő még nem látogatható. Egy hosszabb beszoktatási folyamat következik, melyben Bou-bounak lesz ideje, megismerkedni új házával kifutójával és gondozóival.
Forrás: Facebook