Irány a természet – Nyáresti séta a Biharugrai-halastavaknál

0
196 megtekintés
Gémek a halastavakon - Fotó: Tóth Imre - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Június 12-én, szombaton nyáresti sétára hívja Biharugrára a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Szakvezetővel a Biharugrai-halastavakat járhatjuk be, ahol a madárvilággal, a gémtelepek életével ismerkedhetünk meg. 

Mint írják, a nyár beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az élővilág, így a madarak aktivitása is kevés kivétellel a hajnali-reggeli és a késő délutáni, kora esti időszakra korlátozódik. A nappali meleg időszakot jobbára az árnyékos helyekre húzódva töltik. Nincs ez másként a Kis-Sárrét vizes élőhelyein sem, éppen ezért időzítik a túrát a késő délutáni időszakra.

A mintegy 5 km hosszúra tervezett séta a halastavak gátjain vezet, innen figyelhetjük meg a vizek élővilágát, elsősorban az itt jellemző madarakat. A nyári ludak már csaknem anyányi fiókáikat vezetik, egyre több réce is családokban mutatkozik. Élénk az élet a küszvágó csér telepeken, a különböző gémek szorgalmasan kutatnak táplálék után, hogy aztán a telepeken nevelkedő fiókáiknak vigyék.

Küszvágó csér (Sterna hirundo) – Fotó: Flickr

Bízunk benne, hogy a fentieken kívül még sok más érdekes látnivalóval is megörvendeztet bennünket a természet – tette hozzá a nemzeti park.


A találkozó időpontja: június 12., szombat, 17.00 óra. Helyszíne: Biharugra, Bihari Madárvárta, GPS koordináták: É 46º58’32.40”, K 21º38’28.29”.
További információk és előzetes bejelentkezés Tóth Imre, természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a 06-30/645-0613-as telefonszámon.