Már szépen megerősödött a látogatók előtt született tevecsikó

0
44 megtekintés
A kis púpos - Fotó: zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Még április elején igazi különlegességben lehetett része annak aki egy pénteki napon látogatott ki a Szegedi Vadasparkba, hiszen élőben követhette nyomon egy tevecsikó születését – olvasható a Vadaspark oldalán

A kis púpos születése zökkenőmentes volt, édesanyja, Góbi igazán tapasztalt anyuka, aki a gondozókat se engedte a kis csődör közelébe. Édesapja, a dortmundi származású Moha a karám túloldaláról szemlélte az eseményeket. Az azóta megerősödött fiú szépen beilleszkedett a felnőttek közé, édesapjával is remekül kijön, így egy darabig még biztosan Szegeden marad.

Mint írják, ahogy a többi patás állat, a tevék is fejletten születnek, és pár órásan fel tudnak állni. A természetben muszáj ez a gyorsaság, hiszen ők a legvédtelenebbek a ragadozókkal szemben, így veszély esetén nekik is a csapattal kell tudni menekülni. Szerencsére a kis csődört itt ilyen veszély nem fenyegeti, és családjával békésen szénázik és fedezi fel a kifutó és környékének világát, valamint egyre bátrabban mutatja meg magát a látogatóknak is.

A kis púpos – Fotó: zooszeged.hu

Az állatkertekben a kb. 4500 éve háziasított kétpúpú tevét tartják, amelyet honfoglaló eleink is ismertek, illetve a török hódoltság korában is éltek hazánkban. Bár sokan hiszik azt tévesen, hogy a kétpúpú tevék trópusi éghajlatról származnak, valójában a mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről. A vadtevéknek mindössze kisebb csapatai maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el, tehát súlyosan veszélyeztetetteknek számítanak.