Győztek a madárbarát lakók, begyűjtötték a varjúcsapdákat a XIII. kerületből

0
65 megtekintés
Dolmányos varjú (Corvus cornix) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A helyiek tiltakozására hallgatva begyűjtötte a korábban kihelyezett varjúcsapdákat a XIII. kerületi önkormányzat – értesült a 444.hu – szemlézte a hvg.hu.  A jegyző szerint az eddig befogott varjakat jelenleg egy vidéki vadasparkban tartják karanténban, majd szabadon engedik őket.

Az önkormányzat szerint, azért kerültek ki a csapdák, mert több varjútámadás is történt a környéken. Volt, akit erősen vérző feje miatt kórházba is kellett szállítani. A madarak befogására úgynevezett Larsen-féle élő csapdát alkalmaztak. Ezzel a kifejezetten dolmányos varjak és szarkák befogására tervezett eszközzel egyszerre több példányt is be lehet fogni.

A dolog pikantériája, hogy ennek a csapdának az éhenhalasztás a célja (fiókák). Kevéssé nevezhető állatbarát megoldásnak, hovatovább simán kimeríti az állatkínzás fogalmát, bár sajnos nem tilos a használata.

A hír hallatán a környékbeli lakosság tiltakozó akciót hirdetett, és egy tüntetést is szerveztek hétfőre a városháza elé. Véleményük szerint, ha a költési időszakban fogják be a szülőket, a fiókák is éhen pusztulnak. A tiltakozók levelekkel is bombázták a kerület illetékeseit és többen rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

Június közepéig hozhatják rád a frászt lakott területen a varjak

A 444 úgy értesült, hogy Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője szombaton levélben értesítette a lakossági tiltakozás legalább egy résztvevőjét arról, hogy a hétvégére már el is tüntették a kihelyezett csapdákat a háztetőkről.

A jegyző hozzátette, hogy egyrészt „figyelemfelkeltő feliratot, és ha lehetséges, szalagos kordont” helyeznek ki fiókát védelmező varjak támadási helyein. Másrészt szaktanácsot kérnek, amennyiben a jegyző találkozni fog a Magyar Madártani Egyesület igazgatójával, abban a reményben, hogy „tudnak olyan új módszert javasolni, amely hatékony megoldást jelent a dolmányos varjaknak a más madárfajok egyedeiben és az az emberek testi épségében okozott károk megelőzésére.”

Az eddig befogott két varjút pedig nem „gyilkolták” meg, azokat egy vidéki vadasparkban jelenleg karanténban tartják, majd szabadon engedik. Eddig egyetlen elpusztult varjúfiókáról sem kaptak lakossági bejelentést.

Kapcsolódó:

Állati interjú: A kiemelkedően okos és opportunista dolmányos varjú