Már öt hónaposak is elmúltak a nyíregyházi puma ikrek

0
94 megtekintés
Már öt hónaposak is elmúltak a puma ikrek - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Szépen cseperednek a nyáron született puma ikrek. Mondhatni, lassan már anyányi méretűek. A kölykökre jellemző foltos bunda is eltűnőben van és mostanra már az ivarérett állatokhoz hasonlóan valószínűleg egyszínű a szőrzetük. Táplálékuk is változott, hiszen az anyatej mellett már húst is fogyasztanak – olvasható az Állatpark a honlapján

A puma tenyészpár 2019 óta az Állatpark lakója, a 3 éves nősténynek és a 12 éves hímnek ez az első szaporulata. Ez a macskaféle magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, így az apa állat egy elkülönített kifutóban tartózkodik.

Az ikrek júliusban születtek és augusztusban mutatták be őket a nagyérdeműnek, ahhoz képest igencsak megnőttek:

Puma ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban – videó

 

Tekintélyes testmérete ellenére (120kg) a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett állat rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó. Egykor egész Észak-Közép és Dél-Amerikában elterjedt faj volt, igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordult. Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése , valamint a vadászat jelenti számára.Táplálék tekintetében nem válogatás-tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát 75%-ban szarvasok és őzek képezik. Testsúlyának hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Mindenképpen ugorjatok be és nézzétek meg őket, ha arra jártok, puma gyerekeket se látni mindennap.