Puma ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban – videó

0
763 megtekintés
Cuki pumakölykök - Kép: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Az egy hónapos ezüst oroszlánok már at is estek egy állatorvosi vizsgálaton, a testtömeg mérés mellett vakcinázás és egyedi azonosítóval történő ellátás is történt. A 90 napnyi vemhesség után világra jött hím ivarú kölykökről -melyek jelenleg 2380g és 2340g testtömegűek- az anyjuk szépen gondoskodik.

Ez a macskaféle magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, így az apa állat egy elkülönített kifutóban tartózkodik.

Mint írják, az egyre aktívabb -jelenleg pettyezett bundájú -kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de 3 hónaposan megkezdik majd a húsból álló táplálék fogyasztását is.

A puma tenyészpár 2019 óta az Állatpark lakója, a 3 éves nősténynek és a 12 éves hímnek ez az első szaporulata.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett állat rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó.

Kép: sostozoo.hu

Egykor egész Észak-Közép és Dél-Amerikában elterjedt faj volt, igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordult. Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti számára.

Táplálék tekintetében nem válogatás-tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát 75%-ban szarvasok és őzek képezik. Testsúlyának hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Kép: sostozoo.hu

Tekintélyes testmérete ellenére ( 120kg ) a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.


sostozoo.hu