Már 1500 kilométert úszott a megmentett teknős

0
147 megtekintés
Álcserepesteknős - Kép: jimmystourszante.com
Swing Szerelem Szulák
Már hosszú távokat is képes megtenni az az egy éve megmentett teknős, amelyet Portugáliánál találtak – írja az MTI. A dél-portugáliai Porto d’Abrigóban működő Zoomarine állatrehabilitációs központ szerint a Salina névre keresztelt állat egy év gondozás, majd a természetes közegébe történő visszatérés után egy hónap alatt 1500 kilométert úszott a Földközi-tengerben.

Az álcserepesteknőst (Caretta caretta) Ricardo Goncalves halász mentette ki a Guadiana folyóból 2021 júniusában.

A példány súlyos állapotban volt, a Zoomarine szerint ipari hálóba akadt, és egy horog fúródott a gyomrába.

Az egyed csak Goncalves gyors segítségének köszönhetően maradt életben. A teknős sorsa annak idején sokat foglalkoztatta a portugál közvéleményt.

Salina útját az állatvédők egy chip segítségével, számítógépen követik nyomon. Miután a tengerbe engedték Faro közelében, a Gibraltári-szoroson át a Földközi-tengerbe úszott, majd többször is megfordult a marokkói partoknál. Az állatvédők szerint továbbra is örömmel és apai büszkeséggel kísérik figyelemmel a példány életét.

A tengeri teknősök leginkább a trópusi és szubtrópusi tengerekben érzik otthon magukat. A természetvédő csoportok, így a WWF szerint az utóbbi évtizedekben drámaian csökkentek populációik. A hét fajból hat szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Az akár két méternél is hosszabbra növő tengeri teknősök legnagyobb ellenségei az ipari halászat hálói, amelyekbe gyakran kerülnek járulékos fogásként. A WWF szerint évente mintegy 250 ezer ilyen eset történik. Az állatok túlélését az éghajlatváltozás, a szennyezés, a tengerpartok átalakulása, valamint a teknősök húsa, tojása és páncélja iránti növekvő kereslet is veszélyezteti.

MTI, 24.hu