Magyar fotós képe is bekerült a legjobbak közé a „Wildlife Photographer of the Year” versenyen

0
487 megtekintés
Potyó Imre díjazott képe, a Csigaszellem (részlet) Fotó: Potyó Imre
Swing Szerelem Szulák

Potyó Imre a börzsönyi csillagszellemről készített képével került a díjazottak közé a világ legfontosabb természetfotósoknak kiírt pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-en. A magyar fotós egy igen ritka pillanatot örökített meg, amikor a pöfeteggomba által kilövellt spórák csigavonalba rendeződnek a gomba kalapja felett.

Potyó sajtóközleményében azt írja, számára is teljesen egyedi eseményt sikerült fotóznia, ugyanis korábban nem tapasztalta, hogy a spórák hasonlóan rendeződtek volna el. Rendszeresen fotóz gombákat, a legizgalmasabbnak a spóraszóródást tartja, ami teljesen egyedi formákat vehet fel a légmozgásnak köszönhetően.

Potyó Imre díjazott képe, a Csigaszellem
Fotó: Potyó Imre

A BBC Wildlife Magazine által 1964-ben elindított, napjainkban a londoni Természettudományi Múzeum által évente megrendezett versenyen nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatnak a természetfotósok. Idén 90 országból mintegy 40 ezer képpel neveztek, közülük több kategóriában is nyerteseket hirdettek. A képeket a technológiai innovációkért, a kompozícióért vagy a természeti események elragadó értelmezéséért díjazzák.

Az idei év fődíjasa Karine Aigner „Nagy felhajtás” (The big buzz) című képe lett, amelyen a nőstényméh megtermékenyítéséért folyik a küzdelem a hím kaktuszméhek (Diadasia Rinconis) között. A fotós a BBC-nek elmondta, elég sok időt kellett a méhek megfigyelésével töltenie ahhoz, hogy el tudja készíteni a képet, amin a méhek különös viselkedését kapta el. Aigner véletlenül bukkant rá a győztes témára, amikor egy farmon dolgozott. Ott lett figyelmes a nőstényméhek által kialakított kis földi üregekre, majd elkezdte tanulmányozni az állatok viselkedését.

Az év fiatal természetfotósa a thaiföldi Katanyou Wuttichaitanakorn lett, aki egy trópusi bálna (Balaenoptera brydei) táplálkozásából kapott el egy pillanatot. A képen jól látszanak a táplálék megszűréséért felelős szilák.

A verseny díjazott fényképeiből készült válogatást a Természettudományi Múzeum (Natural History Museum) weboldalán lehet megtekinteni.

Quibit