Macskanyelv – mutasd a macskád, lefordítom, mit mond!

0
953 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A macskák intelligens és öntörvényű állatok, változatos módon képesek kifejezni szándékaikat. Már a tekintetük is sok mindent elárul, de mozdulataikkal is kommunikálnak.

Amikor új gazdihoz kerül egy cica, már a hazaszállítása közben nyávogni kezd, ilyenkor azt jelzi, nem tudja, mi történik vele. Jó, ha beszélünk hozzá, esetleg énekelhetünk is neki, így érzi, hogy nincs egyedül, elterelődik kicsit a figyelme is és könnyebben kibírja a hazáig tartó utat.

Az új lakhelyén először bizonytalanul kezd lépkedni, tart egy kicsit az ismeretlen helytől, mindenhova óvatosan benéz, de néhány perc elteltével megnyugszik.

Otthonosan az új helyen

Amikor már a farkát felemelve mászkál, akkor ezzel azt jelzi, hogy otthon érzi magát, és már nem fél. Elkezd tájékozódni, és körbejárja az új otthonát. Kiválasztja azt a helyet, ahol később a dolgát végezheti, ezért érdemes odahelyezni az almot, hogy mindig odajárhasson. Használatakor gödröt kapar, melyet végül be is fed, ez tisztaság iránti igényét mutatja. Ha olyan helyen van bent a cica, ahol éppen nincs alom, akkor az ajtóhoz húzódva elkezd nyávogni, ezzel jelzi, hogy neki olyan dolga lenne, melyet nem az alom nélküli helyen szeretne elvégezni.

Éhes a cica

Reggel szintén nyávogással jelzi a cica, hogy éhes és jó lenne, ha már végre újra enni kapna. Az elkényeztetett macska – de a macskás gazdik tudják, hogy ez a kategória nem létezik – néha még azt is elvárja, hogy a szájába tegyék az ételt. Ez általában akkor fordul elő, ha nagyobb darabokban kapja azt, ilyenkor nyávogva néz a cica a gazdira és előfordul, hogy addig nem is eszik, amíg néhány falatot nem tesznek a szájába.

Fotó: Pixabay

„Akarásnak” nyávogás a vége

Rövid nyávogással jelzi a macska, amikor elégedetlen, például nem ér valamit, vagy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy ő szeretné. Hasonlóan jár el akkor is, ha szeretne kimenni sétálni az udvarra. Tiltakozása megnyilvánulhat fejrázásban is. Így tesz a macska például, ha nem szeretné, hogy a szemét megtisztítsák.

Igénylik a szeretetet

Ha szeretetre, gondoskodásra vágyik a cica, odabújik a gazdájához, hozzádörgöli magát a lábához, megszagolgatja, vagy csak simán ráfekszik a billentyűzetre, miközben a gazdija dolgozna. Még a szemét is becsukja, ha a feje tetejét simogatják. Amikor pedig már nagyon élvezi a vele való foglalkozást, elkezd dorombolni. A macskák egy része – örömük kifejezéseként – percek után se hagyják abba e hangadást, mert annyira elégedettek.

A macskák és a zene:

A felfedezők

A cicák, ha valami új dolgot látnak, a fejük forgatásával fejezik ki értetlenségüket az újdonsággal szemben, majd óvatosan, lapulva közelítik meg az új tárgyat. Néha még hátrébb is lépnek, mielőtt újra elindulnak megközelíteni az ismeretlent.

Fotó: Pixabay

Ki az erősebb?

Ha más állatokkal találkozik a macska (https://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/kutya-macska-tengerimalac-nyul-osszaszoktatas-baratsag/1879/), jelzi, hogy ő az erősebb, ezért felborzolja a szőrét és megemeli a hátát, hogy félelmetesebbnek és nagyobbnak tűnjön. Így akár egy kutya ellen is sikerrel „veheti fel harcot”. A karmai kieresztésével is jelezheti támadási szándékát, illetve fújni is szokott ellenfelére.

Összességében a  cicák többféle módon kommunikálnak, ezáltal közel tudnak kerülni az emberekhez – amikor kedvük úgy tartja – lehet, jól ki is beszélnek minket és ha jók vagyunk hozzájuk, akkor csak jókat mondhatnak rólunk.

Forrás: haziallat.hu

(ViaZs)