Macskabagoly tévedt a Batthyány téri HÉV-megállóba

0
482 megtekintés
A betévedt macskabagoly - Fotó: Fotó: Aliczki Manó - TELEX
Swing Szerelem Szulák
Egy macskabagoly tévedt a Batthyány téri HÉV-végállomásra, a védett madár jelenleg is az egyik peron fölötti kábelen ül (vagy ült, azóta nincs újabb információ). Vélhetően a HÉV Szépvölgyi úti megállója felől keveredhetett a felszín alatti részekre – írta meg a Telex.hu, a tájékoztatást március 12-én kapták az esetről. 

Mint írják, minderről Aliczki Manó biológus, természetfotós, a Magyarországi Kuvikoltalmi Egyesület önkéntese tájékoztatta a lapot, és küldte a fotókat is.

Az egyik HÉV-nél dolgozó munkatárs szerint már legalább két napja megérkezett a bagoly, aki a zárt állomásra, vélhetően a Margit híd HÉV megálló felől repülhetett be. Aki ismeri a vonalat, elképzelheti, hogy a végállomás (Batthyány tér) és a Margit híd megálló még a föld felszíne alatt található, de nem sokkal ezután a HÉV feljön a felszínre és a Szépvölgyi úttól már a szabadban közlekedik.

A betévedt macskabagoly – Fotó: Fotó: Aliczki Manó – TELEX

Az állomás dolgozói értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, akik tudnak az esetről, egyelőre várják, hogy kirepül-e a madár magától.

Macskabagoly (Strix aluco) kicsit természetesebb közegében – Fotó: Flickr

A bagoly éjszakai vadász, fő eledele az egér, a cickány és a kisebb madarak, de olykor nyulakat is megtámad. A városban főleg madarakkal táplálkozik. Elterjedt róla, hogy kiváló az éjjeli látása, de valójában a füle jó, az aszimmetrikusan elhelyezkedő fülei segítik leginkább a vadászatban. Neve onnan ered, hogy amikor éjszaka vadászik, nyávogásra emlékeztető hangot ad ki.