Leszerelik a német rendőrkutyák egy részét az új állatvédelmi törvény miatt

0
2 690 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
A berlini rendőrkutyák egy részét ideiglenesen ki kell vonni a szolgálatból az új állatvédelmi törvény miatt, amely január 1-jén lépett életbe – írja az INDEX.  

Az előző mezőgazdasági miniszter által jegyzett törvény értelmében ugyanis állatkínzásnak minősül az a mód, ahogy kiképzés és akció közben bánnak velük a rendőrök.

Mint írják,

a berlini rendőrség 130 kutyája közül 49-et kényszerpihenőre küldenek, mivel az akció közben alkalmazott módszerek már nem felelnek meg a hatályos törvényeknek.

Éles helyzetekben a kutyás rendőrök a póráz megrántásával és a nyakörv megszorításával kontrollálják az állat agresszivitását, és ez január 1-jétől Németországban már kínzásnak minősül. A The Guardian szerint az intézkedés nemcsak őrző-védő, hanem bomba- és drogkereső kutyákat is érint, és a Spezialeizatzkommando (SEK), a német hadsereg különleges bevetési egysége is lépni kényszerült.

„Az állatvédelmi törvény változásai miatt jelenleg nem áll módunkban a szolgálati kutyáink egy részét bevetéseken használni”

– közölte Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő.

A rendőrség egyelőre keresi a megoldást arra, hogy a szolgálatból kivont kutyákat újra alkalmazhassák a törvény megsértése nélkül.

Képünk illusztráció – Fotó: Unsplash

A Merkel-kormány agrárminisztere, Julia Klöckner által jegyzett állatvédelmi törvény értelmében a kutyák kiképzésénél sem megengedett a nyakörv megszorítása, amely a légzés pillanatnyi korlátozásával jelzi a feladat végét. A kiképzés logikája szerint viszont a póráz és a nyakörv használata nélkül a kutyák komoly sérüléseket okozhatnának akció közben.

A rendelkezést elsősorban az állattartási normák javítása miatt vezették be, viszont minden kutyára, így az őrző-védőkre is vonatkozik. A törvény szabályozza a tenyésztési gyakorlatot, a kennelek méretétől azok szellőztetéséig, de azt is előírja, hogy a gazdák kötelesek kedvenceiket rendszeresen sétáltatni, és arról is gondoskodniuk kell, hogy más kutyákkal is találkozhassanak. Csak szigorú feltételek teljesülése esetén engedélyezett a kutyák megláncolása, és tilos minden, fájdalmat okozó felszerelés használata.

A törvény elfogadását a német kormány az otthon tartott állatok pandémia alatt megnövekedett számával indokolta, mivel sokan tapasztalat nélkül vágtak bele a házi kedvenc tartásba.

Képünk illusztráció – Fotó: Flickr

A berlini rendőrszakszervezet alelnöke, Stephan Kelm közölte, a belügyminisztériumhoz fordultak, hogy találjanak megoldást a helyzetre, amely szerintük komoly biztonsági kockázatokhoz vezethet.

„Nyitottak vagyunk olyan kiképzési módszerek átvételére, amik nem járnak fájdalom okozásával. De jelenleg nem ismerünk ilyeneket”

– mondta a rendőrszakszervezet alelnöke.

Index