Gyűrűsfarkú maki dömping Debrecenben

0
23 megtekintés
Gyűrűsfarkú makibébik Debrecenben - Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
A Katta-sétány mindig kíváncsi és játékos lakóinak háza táján is mozgalmasan telik a szezon kezdet, négy cuki kis csemete bújt elő és már láthatóak is, ha elég szemülesek vagyunk, az anyjukba csimpaszkodva és nézelődve – olvasható az állatkert oldalán

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat.

Gyűrűsfarkú makibébik Debrecenben – Fotó: zoodebrecen.hu

Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Gyűrűsfarkú makibébik Debrecenben – Fotó: zoodebrecen.hu

Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.