Kutyák szeparációs szorongása – ha nem lehet egyedül hagyni

0
51 megtekintés
Kutyák szeparációs szorongásásnak kezelése - Kép: kutyabarathelyek.hu -profession
Swing Szerelem Szulák
Ugat, nyüszít, rág, rombol, bepisil – kutyatartóként ismerős tünetek ezek, ha szeparációs szorongástól szenved kutyusunk. A szorongásról árulkodó jelek mielőbbi felismerése és kezelése elengedhetetlen, hogy megkíméljük kedvencünket a szenvedéstől és elkerüljük a probléma súlyosbodását.

Okok felderítése

A kutyák érzékeny és ragaszkodó lények, akik szoros köteléket képeznek gazdáikkal. Nem meglepő tehát, hogy sok kutya szenvedhet szeparációs szorongástól, ami egy olyan viselkedési probléma, amely során a kutya stresszes, nyugtalan és szorongó lesz, amikor egyedül marad. Ez az állapot nemcsak a kutyát, hanem a gazdát is frusztrálhatja, de szerencsére számos módszer létezik a kezelésére és enyhítésére.

Az első lépés annak megértése, hogy mi okozza kutyusunk szorongását. Ez a viselkedési probléma, amennyiben nem kölyöknél, hanem már felnőtt kutyánál jelentkezik váratlanul, gyakran valamilyen változás vagy trauma következménye lehet, például új otthonba költözés, új családtag érkezése vagy egy traumaként megélt, hosszabb időre történő elválás a gazditól. Ha felismertük a szeparációs szorongás tipikus tüneteit, akkor kedvencünk állapotát illetően mindenképp konzultáljunk állatorvossal vagy kutyakiképző szakemberrel. Ők segíthetnek abban, hogy megértsük kutyánk viselkedését, és javaslatokat adhatnak a probléma kezelésére. Előfordulhat az is, hogy a munkahelyünkön töltött idő egyszerűen túl sok kutyusunk számára, ez esetben akár munkahelyváltást is megfontolhatunk annak érdekében, hogy rugalmasabb munkaidőbeosztással több időt tudjunk vele tölteni. Egy munkahelyváltás természetesen alapos tervezést és tájékozódást igényel, és önéletrajzunk készítését is magában foglalja.

Biztonság és kiszámíthatóság

Kutyák szeparációs szorongásásnak kezelése – Kép: kutyabarathelyek.hu -profession

A kutyák szeparációs szorongásának leküzdése érdekében számos praktikus tippet alkalmazhatunk. Ezek egyike, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát az egyedülléthez, kezdetben csak rövid időre hagyjuk magára, majd fokozatosan növeljük az egyedül töltött időt. Biztosítsunk a számára megfelelő mozgásteret és elfoglaltságot, készítsük ki kedvenc játékait, rágócsontokat, intelligenciafejlesztő játékokat, amelyekkel lekötheti magát és elterelheti figyelmét a távozásunkról. Az egyedüllét alatti megfelelő viselkedést (nem rágott, nem ugatott, nem piszkított be) társítsuk pozitív élményekkel, jutalmazással, hogy a kutya megértse, az egyedüllét nem jelent fenyegetést vagy negatív élményt. Természetesen minden kutya és minden eset egyedi, ezért nekünk magunknak kell kitapasztalnunk, mi az, ami kedvencünk és magunk számára is működőképes megoldás lehet.

Fontos, hogy teremtsünk kutyánknak egy biztonságos és kényelmes helyet, ahol pihenhet és nyugodtan érezheti magát. A teljes sikerhez azonban az is elengedhetetlen, hogy a távollétünk végeztével az otthon töltött időnkből minél többet szánjunk arra, hogy vele minőségi időt eltöltve lefárasztjuk mind fizikailag, mind mentálisan. Szabadságunkat, utazásainkat is tervezzük meg előre, amihez bátran vegyük igénybe a Profession 2024-es szabadság kalkulátorát. Próbáljunk úgy tervezni, hogy minél több időt tölthessünk kedvencünkkel, aki így talán azt is könnyebben fogja viselni, ha időnként panzióban kénytelen hosszabb-rövidebb időt eltölteni nélkülünk.

Türelem és kitartás

Kedvencünk szeparációs szorongása természetesen ránk is hatással lehet. Legyünk türelmesek és kitartóak a probléma kezelése során, ne habozzunk segítséget kérni szakemberektől, ha úgy érezzük, nem boldogulunk egyedül a helyzettel. A megfelelő támogatás és gondoskodás segíthet abban, hogy kutyusunk megbirkózzon a szorongással, és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljen.

profession.hu