Hétvégétől nyit a Lepkekert Budapesten

0
80 megtekintés
Gyönyörű Azúrlepke a Fővárosi Állat- és Növénykert ismét látogatható Lepkekertjében - Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Swing Szerelem Szulák
Ez már majdnem nyár belépő, hiszen a kert nem egész évben működik, hanem elsősorban a nyári szezon látványossága. A Lepkekertben egy térben sétálhatunk a színpompás trópusi lepkékkel, szinte úgy, mintha a természetes élőhelyükön találkoznánk velük, mindenképpen fantasztikus élmény. Hétvégétől ezt meg is tehetjük a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét láthatja a nagyközönség.

A bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerikai trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok bebábozódott állapotban érkeznek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról. A bábokat a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezik el, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti.

Kép: zoobudapest.hu

A trópusi lepkék 240 négyzetméternyi területen, 1200 köbméternyi légterében láthatók. A kertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson. A lepkék mellett a Lepkekert növényeit, köztük a különféle broméliákat, orchideákat, sétányrózsákat, csillagcsokrokat és tillandsiákat is megcsodálhatják az odalátogatók.

Kép: zoobudapest.hu

A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutó által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják – áll a közleményben.

Kép: zoobudapest.hu

A közleményben felidézik, hogy a Budapesti Állatkert az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) kezdettől fogva együttműködik. Ennek apropóján rendezik meg az 50 éve közösen a természet szolgálatában című programot, amelyet szombaton tartanak az Állatkertben: a Főkapu téren 10 órától 16 óráig ismeretterjesztő játékokkal, kreatív kézműveskedéssel, illetve a vadállatok, madarak védelmével kapcsolatos programmal várják az érdeklődőket, valamint 14 órakor kezdődik két előadás a Kisszikla Barlangtermében. Az előadásokat Haraszthy László Az MME 50 éve című könyvének könyvbemutatója követi.

MTI