Különleges vendég: a hósármány felbukkant a Csanádi pusztákon is

0
257 megtekintés
Hósármány (Plectrophenax nivalis) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Mint mi is megírtuk egy kuhi és két hósármány tűnt fel a Szigetközben, még December közepe felé. Most pedig a Körös-Maros Nemzeti Park számolt be róla, hogy a különleges kis hósármány bizony a Csanádi pusztákon is megfordul és bizony nem is egyedül, ráadásul minden évben tiszteletét teszi a környéken. 

Mint írják, a Körös- Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén minden évben felbukkan egy különleges vendég, a hósármány. Ezen a télen az első példányt december 6-án figyelték meg,

míg december 13-án Cserebökényben egy 30 példányból álló csapatát azonosították a Veres Zoltán-pusztán.

Hósármány (Plectrophenax nivalis) – Fotó: Flickr

A hósármány az északi tájak költőmadara, Grönlandon, Izlandon, a skandináv országokban és Oroszország tundráin, havas területein fészkel. A kopár, kőgörgeteges havasokat, nyílt, fátlan felföldeket kedveli. Télen délebbre húzódik, vonulási helyének legdélebbi része a Kárpát-medence, ezért nálunk csak nagyon ritkán bukkan fel.

A december elején megfigyelt madár a Királyhegyesi-puszta szélén, egy földút mellett szedegette az elszórt magokat. Nem mutatkozott félénknek, csak akkor röppent fel, amikor már 4-5 méterre megközelítették. A tél folyamán minden bizonnyal még több példány is feltűnik majd a térségben – tették hozzá.

Hósármány (Plectrophenax nivalis) – Fotó: Szél Antal István – KMNP

A veréb méretű hósármány tollazatában sok a fehér szín, különösen a hímek esetében. Nyáron szinte teljesen fehér és fekete, télen barnásabb, piszkosabb fehér-fekete foltos a színezete. A hímek szárnycsúcsa sokkal feketébb, mint a tojóké.

Hósármány (Plectrophenax nivalis) – Fotó: Flickr

Körös-Maros Nemzeti Park