Ritka madarakat sikerült lencsevégre kapni a Szigetközben

0
488 megtekintés
Kuhi (Elanus caeruleus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Egy kuhi (Elanus caeruleus) és két hósármány (Plectrophenax nivalis) is feltűnt így év vége előtt Magyarországon, egész pontosan Dunaszeg külterületén, csak hogy ne maradjunk madárszenzáció nélkül. A találat a Magyar Madártani Egyesület Kisaföldi Csoportjának tagjaié, akiknek fotót is sikerült lőni a madárritkaságokról.

A kuhinak ez a hetedik előfordulási adata Magyarországon.

A kuhi főleg Afrika és Ázsia trópusi, illetve mediterrán klímájú területein élő ragadozómadár. Európában csak az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban költ, de észak felé folyamatosan terjeszkedik. Kisemlősökkel, madarakkal, hüllőkkel, nagyobb rovarokkal táplálkozik.

Fotó: MME Kisalföldi Csoport – Facebook

A megfigyelt példányt egy nádas-bokros terület felett szitálva (olyan repülés, amikor egyhelyben marad a madár teste, csupán a szárnyai mozognak) sikerült megtalálni és egészen sötétedésig megfigyelhető volt. Az éjszakát ott helyben, egy nagy nyárfán töltötte, így a másnap korán érkező madarászok még láthatták, ugyanis a találás másnapján a viharos erejű szélben alig mutatta magát. A délelőtt folyamán egy szomszédos legelőn még látni vélték, de utána már nem került elő.

Fotó: MME Kisalföldi Csoport – Facebook

A kuhi keresés „melléktermékeként” a madarászok 2 hósármányt is találtak, amely szintén a Szigetközre nézve új madárfaj. A hósármány egyike, az eurázsiai térség legészakibb elterjedésű sármányfajainak. Költőterületének déli határai körülbelül egybeesnek a tundra-tajga határvonalával. Vízpartokon, kopár, sziklás területeken, zúzmóval borított földeken, de akár településeken is költ ezeken a messzi északi tájakon.