Kökörcsin- a növényvilág ékszere

0
101 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Talán a népvándorlás idején épült be nyelvünkbe az ótörök eredetű „kök” szó, amely kéket jelent. A növény pedig, mely ezt a szót őrzi, egyik legrégebbi növénynevünk.

Feltehetően a kökörcsinek elnevezése is ebből az előtagból származik, a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) kék színére utalva. Tudományos nevüket (Pulsatilla) a bókoló harang alakú virágukról kapták, a pulsare jelentése: harangozni. A leánykökörcsin termése különleges repítőkkel ellátott részterméskék tömege.

A fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans ssp. pratensis) március végétől április végéig virágzik. A boglárkafélék családjába tartozó évelő növény. Korán kezdődő virágzása miatt a növény fel van vértezve vaskos „szőrruhával”, ezért a kemény hidegeket is át tudja vészelni. Hazánkban a száraz gyepek, sziklás hegyoldalak, nyílt homoki gyepek alkotják az élőhelyeit. Bizonyos években a nyári szárazság után érkező őszi esők megtévesztik őket és ekkor szeptember-október táján ismét virágoznak.

Leszedni nemcsak tilos, de ártalmas is lehet, mert a növény bundás szárának érintése az arra érzékenyeknek bőrkiütést okozhat.
Magyarországon védett növények, természetvédelmi értékük 10 000.- forint.

Ng24.hu

Kiemelt képí. pixabay