Érkeznek a halfogás mesterei, megjöttek az első halászsasok

0
237 megtekintés
Halászsas (Pandion haliaetus) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Mint ahogy mi is többször hírt adtunk már róla, a tavasz közeledtével egyre több vonuló madárfajjal találkozhatunk. Az elmúlt hetekben bíbicek, pajzsos cankók, böjti récék, darvak és kanalasgémek kisebb-nagyobb csapatai érkeztek meg a hazai vizes élőhelyekre. A többség csak megpihen, átutazóban megáll, hogy táplálkozzon a hosszú úton, majd folytatja a vonulást – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park

Így van ez a halászat mestereinél is, a halászsasoknál(Pandion haliaetus).

Mint írják, az első példányok a napokban érkeztek Magyarországra, ahol elsősorban a nagyobb halastórendszerek térségében tűnik fel egy-egy madár. Ahogy a neve is elárulja, a fő tápláléka a hal. A levegőből lecsapva, lábával ragadja meg áldozatát, amelyet aztán egy közeli oszlopon, vagy fán elfogyaszt.

Azért menő, ha természetvédelmi őr vagy, mert akkor lehetsz olyan szerencsés, hogy mindezt élőben végig is nézd, ahogy a napokban egy ilyen sikeres vadászatnak volt szemtanúja Nagybaracskán, az Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata.

Azért hoztunk egy videót, hogy ne csak nekik legyen jó:

A halászsas Magyarországon nem költ, a tavaszi és az őszi vonulás során figyelhető meg a leggyakrabban. Európában a legnagyobb állománya a skandináv országokban fészkel.

Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Kapcsolódó:

Fütyülő, csörgő, nyílfarkú – Sokszínű récepaletta a Montág-pusztán

Élénkülő madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Parkban