Kitessékelték a hívatlan vendégként érkezett nagy pelét egy keszthelyi áruházból

0
751 megtekintés
A boltban garázdálkodó nagy pele elengedése - Fotó: Sinka Gábor - Balaton-felvidéki Nemzeti Park - bfnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Egy keszthelyi áruház dolgozói jelezték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. Természetesen a művelet nem volt olyan egyszerű, hogy kinyitották azt ajtót, majd szépen megkérték a kis rágcsálót, hogy fáradjon ki. A pelének ugyanis esze ágában nem volt lelépni a kánanánból. 

A nemzeti park munkatársai kihelyeztek két élvefogó (ketrec) csapdát, hogy befogják a hívatlan vendéget, ugyanis a történet elején, még csak egy pelével számoltak az áruházban. De hiába kínáltak fel neki szilvát, diót, a csapdákat elkerülte a szürke bundás rágcsáló. Később jelezte a bolt egyik dolgozója, hogy egy nagy kosár segítségével sikerült megfognia az egyik pelét, miközben átrendezték a raklapokon tárolt lisztes zsákokat – írja a nemzeti park a weboldalán.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy pele jár be a boltba, hanem három.

A nemzeti park munkatársa, Sinka Gábor tájegység-vezető a befogott nagy pelét (Glis glis) elvitte a természetes élőhelyére, egy a lakott területektől távoli erdőbe, ahol egy idős bükkfa mellett szabadon engedte. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.

A nagy pele (Glis glis) hazánkban védett állatfaj, természetvédelmi értéke 50.000,- Ft. Érdekesség a fajjal kapcsolatban, hogy életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik.

„Köszönjük a keszthelyi Z+D Élelmiszer Áruház dolgozóinak, hogy segítették a természetvédelmi munkánkat és így sikerült egy védett nagy pelét befogni és szabadon engedni a lakott területektől távol”

– tette hozzá a Nemzeti Park.