Ezért esznek a kutyák furcsa dolgokat

0
1 916 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Különösen a kezdő kutyatartók szoktak meglepődni kedvencünk szokatlan étkezési szokásain. Ezek az esetek többségében teljesen normálisnak számítanak, de néha egészségügyi problémát jelezhet, ha az állat furcsa dolgokat kíván meg.

Fűevés

A fűevés egyáltalán nem ritkaság kutyák esetében. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák akkor „legelnek”, ha rossz a gyomruk és meg akarják hánytatni magukat. Ez azonban legfeljebb az esetek tizedénél igaz. A leggyakrabban az áll a jelenség háttérében, hogy az állatok szervezetének több rostra van szüksége. De előfordulhat az is, hogy a kutyák unatkoznak, feszültek, szeretnék magukra felhívni a figyelmet, vagy egyszerűen csak ízlik nekik a fű.

Földevés

Ha földet eszik a kutya, előfordulhat, hogy csak az illata vagy az íze miatt kívánta meg. A furcsa étkezési szokás azonban ásványianyag-hiányt is jelezhet. Ha a jelenség csak ritkán fordul elő, akkor nem kell aggódnunk kedvencünk egészségéért. De ha biztosak vagyunk benne, hogy a kutya minden szükséges tápanyagot megkap, és mégis rendszeressé válik a dolog, akkor inkább vigyük állatorvoshoz, mert ez a szokás vérszegénységre is utalhat.

Kőevés

A kőevés hátterében ásványianyag-hiány, paraziták, gyulladásos bélbetegség, ételallergia, emésztési problémák, illetve néha valamilyen kényszeres viselkedési zavar is állhat. Ugyanakkor az is lehet, hogy kedvencünknek csak szüksége lenne valamire, amit rághat, de nincs ilyen játéka – ilyenkor adjunk neki valami olyat, ami biztonságos. A kövek elfogyasztása ugyanis akár életveszélyes emésztőrendszeri panaszokat is okozhat, ezért erről mindenképpen ajánlott leszoktatni a kutyát. Tanítsuk meg neki a „hagyd” és a „dobd el” parancsokat, és csak olyan helyen hagyjuk őrizetlenül az állatot, ahol nem nem férhet hozzá kövekhez, kavicsokhoz.

Botok rágcsálása

Az ágak, botok „evése” sokkal inkább rágcsálás vagy játék. A kutyák természetes ösztöne a dolgok megrágása, ez meg is nyugtatja őket. Az ágak helyett azonban ajánlott valami biztonságosabb, megrágható játékot adni kedvencünknek. A leváló szálkák ugyanis felsérthetik az állat száját és emésztőrendszerét.

Papír elfogyasztása

Ha a kutya papírt vagy kartont rág és eszik, akkor általában annak is az ösztönökhöz van köze. Bizonyos textúrák ugyanis rágására, marcangolásra ingerli az állatot. Ha rendszeresen papírból készült dolgokat szed szét, akkor könnyen lehet, hogy unatkozik, illetve túl sok felesleges energiája van. A sok papír elfogyasztása azonban bélelzáródást okozhat, így érdemes a papírból készült dolgokat nehezen hozzáférhető helyre tenni, mielőtt egyedül hagyjuk otthon a kutyát.

Forrás: Házipatika