Kína és Oroszország együttműködik a szibériai tigrisek védelmében

0
10 megtekintés
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra.

A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási területeket ölel fel, mint a vadon élő állatok ökológiája és kezelése, a szibériai tigris táplálása és tenyésztése, valamint a vadon élő állatok genetikája.

„A laboratórium a veszélyeztetett állatok védelmével foglalkozó nemzetközi tudományos kutatócsoportot alakít ki, tovább mélyíti a szibériai tigrisek védelmével kapcsolatos elméleti és technikai cseréket, és erősíti az adatcserét” – mondta el Csiang Kuang-sun, a laboratórium szakértői bizottságának igazgatója.

Szibériai tigriskölyök (Panthera tigris altaica) – Fotó: Flickr

A két ország még 2010-ben írt alá együttműködési megállapodást a szibériai tigrisek és az amuri leopárdok védelméről. Oroszország és Kína ad otthont a szibériai tigriseknek, melyeket a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett állatok vörös listáján tart nyilván.

Kína 1986-ban hozott létre egy hejlungcsiangi nagymacskatenyésztő központot, majd miután az elmúlt években fokozta a tigrisek védelmére irányuló erőfeszítéseit, a nagymacskák száma is megnövekedett.

A szibériai tigris a világ egyik legveszélyeztetettebb alfaja, főleg Kína északkeleti térségében, Oroszország távol-keleti részén és a Koreai-félsziget északi részén él.

MTI