Kardszárnyú delfin tévedt a Szajnába, már Rouen térségében jár – videó

0
3 300 megtekintés
Kardszárnyú delfin - Orca - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Kardszárnyú delfin úszik felfelé a Szajnán, szemlátomást egyre rosszabb egészségi állapotban, ezért minél hamarabb vissza kellene vinni a tengerbe – közölték a francia hatóságok.

A gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst április elején látták a nyílt tengeren, akkor még 30 kilométerre a Szajna torkolatától, azóta a négyméteres delfin már

60 kilométert úszott felfelé a folyón, és már Rouen térségében jár.

A leginkább Skócia, Izland és Norvégia partjainál és délebbre az Atlanti-óceánban előforduló kardszárnyú delfin feltűnése a térségben rendkívül ritka, és szakértők nem találnak magyarázatot a mostani esetre sem.

Halászhajókról készült videófelvételek alapján nem kétséges, hogy orkáról van szó.

Egyelőre csak feltételezik, hogy egy beteg állatról lehet szó, amely nyugodtabb vizeket keresett, ahol könnyebben találhat élelmet magának.

Más teóriák szerint egy fiatal állat szakadt el a csapatától, és tévedt magányosan a la manche csatornába.

Mindenesetre a természetvédőket aggasztja a kardszárnyú delfin egészségi állapota. Hátuszonya megdőlt, ami biztos jele a gyengélkedésnek, szemlátomást veszített súlyából, és összességében úgy tűnik, hogy rossz egészségi állapotban van.

Az orka kimentésével egyelőre nem kísérleteznek, mert attól tartanak, hogy az emberi beavatkozás további stresszt okozna a tengeri emlősnek. Szakértők szerint magára hagyva nagyon rosszak lesznek a túlélési esélyei.

MTI, ORIGO