Jávorszarvasok érkeztek a Körösvölgyi Állatparkba

0
270 megtekintés
Fotó: Marosi Beáta - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Újabb állatokkal bővült márciusban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark. Két tíz hónapos jávorszarvas borjú érkezett a Balti-tenger híres kikötővárosának állatkertjéből, a lengyelországi Gdanskból – írja a nemzeti park

A fiatal ünő és bikaborjú tavaly május 23-án jött világra. Mostanáig az anyjukkal éltek a Gdanski Állatkert jávorszarvas kifutójában. Hosszas egyeztetés és szervezés után végre megérkezhettek az állatok a Körösvölgyi Állatparkba.

Az Állatpark fő célkitűzése, hogy a Kárpát-medence egykor és ma honos állatvilágát mutassa be az ide látogató vendégeknek.

Fotó: Ezer Ádám – KMNP

A jávorszarvas, mint Európa és a Föld legnagyobb szarvas-faja nem hiányozhat a gyűjteményből. Élő egyedei, Magyarországon egyedülállóan, csak itt tekinthetők meg. Az a tény, hogy csak itt látható persze kuriózumként szolgál, de nagy feladatot is jelent.

A jávorszarvasok takarmányozása az életmódjukból adódóan merőben eltér a többi szarvasféle takarmányozásától.

Fotó: Czifrák Gábor – KMNP

A takarmánykomponensek száma eléri a 14 összetevőt (répa, cékla, káposzta, lucerna, jávorszarvas táp, abrak takarmányok, rügyek és különböző levelek), így a legnehezebben tartható fajaink közé tartozik.