Januártól kutyafelügyelők is ellenőrizhetik a kutyásokat Bécsben

0
65 megtekintés
Wiener Hunde-Team - Fotó: PID/Markus Wache
Swing Szerelem Szulák
Januártól kutyafelügyelők, a Wiener Hunde-Team járja majd Bécs közterületeit, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését. A kutyafelügyelők tanácsot adnak, ellenőrzik a szabályok betartását és szükség esetén bírságolhatnak is.  

Bécsben 2022-ben csaknem 57 ezer kutya élt, ami azt jelenti, hogy minden 35. bécsire jut egy kutya. Noha az osztrák fővárosban pontosan szabályozva van a kutyatartás, időnként így is előfordulnak konfliktusok kutyások és nem kutyások között. Ezeknek szeretné most elejét venni a város új kezdeményezésével, a kutyafelügyelőkkel, akik összekötő kapocsként funkcionálnak a város és a lakók között.

A kutyafelügyelők egész évben úton lesznek Bécs közterületein, ahol ellenőrzik a kutyatartás szabályainak betartását. Ezen kívül információs kampányokat is tartanak a nagyvárosi állattartás szabályairól a parkokban, kutyafuttatókban és a kutyások által kedvelt helyeken. Itt, a tanácsadás során a kutyatartók olyan kérdésekre kapnak választ, mint hogy megfelelő-e a kutyán lévő póráz és szájkosár, melyik a megfelelő kutyaiskola, milyen hivatalos teendői vannak egy kutyatartónak vagy mit kell tenni, ha elveszik a kutya.

Fotó: WH International Services/Regina Hügli

A kutyafelügyelők az Állategészségügyi Hivatal munkatársai, akiknek állatorvosi vagy állatgondozói végzettsége van és elvégeztek egy hatósági állatvédelmi ellenőri tanfolyamot is. Mielőtt szolgálatba állnának, még egy speciális képzésen is részt vesznek, hogy Bécsi Kutyafelügyelők lehessenek.

A Wiener Hunde-Team egyelőre húsz emberből áll, akik a tanácsadás mellett civil öltözetben és egyenruhában is ellenőrzést végezhetnek. Ennek során elkérhetik a kutyatartók személyi igazolványát és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy akár feljelentést is tehetnek, például ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, nem fizetik utána az adót vagy nincs regisztrálva a háziállatok adatbázisában. Az új kezdeményezés célja, hogy nyomatékosítsa a bécsi kutyatartók felé, hogy kedvencüket az állatvédelmi törvényeknek és a városi állattartás szabályainak megfelelően kell tartani.