Itt vannak ám a tél legüdébb színfoltjai is – süvöltők szépelegnek a Maros-ártérben

0
173 megtekintés
Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Díszes tollaikról és jellegzetes hangjukról könnyedén felismerhetőek a téli időszakban sokfelé megforduló süvöltők. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén meg aztán pláne. 

A süvöltők alapvetően Magyarországtól északra költenek, de kisebb számban már hazánk északi területein is fészkelnek. Télen a Dél-Alföldön is találkozhatunk népesebb csapataikkal. Nevüket jellegzetes, sípoló hangjukról kapták, amely olyan, mintha a szél fütyülne a fák ágai között. Ha az erdőt járva megüti fülünket ez a furcsa hang, akkor jó eséllyel meg is találjuk a forrását. Különösen a hímeket könnyű felfedezni, ugyanis igazán impozáns megjelenésűek. Hasi oldaluk élénkpiros, hátuk szürke, s fényes, fekete „sapkát” viselnek. A tojóknak barnás rejtőszínük van, így őket nehezebb megtalálni – írja a nemzeti park.

Süvöltő tojó (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Flickr

Pintyféle madarakról van szó, amelyek alapvetően növényi táplálékot fogyasztanak. Csőrük meglehetősen rövid, de vastag, erős, ezért a keményebb magokat, növényi részeket is el tudják fogyasztani. A kőrisfák terméseit kifejezetten szeretik, így ahol kőrisek vannak – mint például a Maros mentén -, ott sűrűn találkozhatunk velük.

Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Flickr

Általában 10-20 példányos csapatokban mozognak. Az embertől nem félnek, ezért a városi parkokban is előfordulnak, sőt esetenként a kihelyezett madáretetőkön is csipegetik a magokat.

Korábban a témában:

Tömegesen érkeznek a tél üde színfoltjai, a süvöltők a Maros-ártérbe