Tömegesen érkeznek a tél üde színfoltjai, a süvöltők a Maros-ártérbe

0
296 megtekintés
Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Az utóbbi napokban egyre nagyobb számban érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira a süvöltők. A Maros-ártérben is sűrűn felcsendül jellegzetes „phü-phü” és „hi-üp” hangjuk, melyről a nevüket is kapták – írja a nemzeti park

A süvöltők hím egyedei rendkívül látványosak, olyanok, akár egy díszmadár. Tollazatukban élénkpiros, fekete és szürke színek váltakoznak. A tojók szerényebb színezetűek, alsótestük nem piros, mint a hímeké, hanem inkább szürkés-barnás.

Ez a kistestű énekesmadár Európa magasabb hegyvidékein, a fenyőövezetekben költ. Magyarországon csak nagyon ritkán rak fészket a hegyvidéki fenyvesekben. A Körös-Maros Nemzeti Parkban csak telelő fajként jelenik meg, általában november végétől február végéig, március elejéig tartózkodik itt. Nagyobb csapatokban elsősorban az ártéri erdőkben, például a Maros-mentén fordul elő. Magevő madár, legjobban a kőrisfák termését kedveli.

Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Pixabay

A nagyon hideg, havas téli napokon előfordul, hogy a süvöltők a városokba, falvakba is bemerészkednek. Ilyenkor a madáretetőknél is felbukkannak és az apró magokat szedegetik.

Még egy kis süvöltő:

Megérkeztek a tél üde színfoltjai, a süvöltők