Ismét helikopterről lövik ki a vadlovakat Ausztráliában

0
172 megtekintés
Képünk illusztráció - vadlovak - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Jóváhagyták a helyi hatóságok a vadlovak helikopteres kilövését az egyik legnagyobb ausztráliai nemzeti parkban. Az állatvilág megóvását célzó döntés – amelyet szükséges intézkedésként ítéltek meg -, nagy vitát váltott ki.

Az Ausztráliában csak brumby néven emlegetett vadló mintegy 19 ezer egyede él a Kosciuszko nemzeti parkban, az ország déli részén. Új-Dél-Wales állam hatóságai 2027-ig háromezerre akarják csökkenteni a számukat.

A parkőrök már most tűzfegyverrel vagy csapdával csökkentik a számukat, illetve szállítják át őket más területekre. Penny Sharp, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere szerint azonban ezek az intézkedések elégtelenek.

„Az őshonos fajokat kihalás fenyegeti, és az egész ökoszisztéma veszélyben van a vadlovak túl nagy száma miatt. Cselekednünk kell” – vélte a miniszter.

brumby-ló Ausztrália lakatlan területein élő kis termetű, szívós lófajta, amely elvadult házi lovaktól származik. Nevének eredete bizonytalan, erre több, egymást kizáró elmélet is létezik Ausztráliában.

Képünk illusztráció – vadlovak – Fotó: Pixabay

A hatóságok azért tartják ártalmasnak a vadlovakat, mert növelik a talajeróziót, lelegelik vagy letapossák a növényzetet, lerombolják az üregeket, konkurenciát jelentenek a többi állatnak az élelemért és a menedékért folyó küzdelemben, és az ivóhelyeket is beszennyezik.

A helikopteres kilövést 2000-ben már alkalmazták egy rövid ideig. Akkor több mint hatszáz vadlovat öltek meg három nap alatt.

A kilövés ellenzői azzal érvelnek, hogy a vadlovak hozzátartoznak az ausztrál nemzeti öntudathoz. A brumbykat az ausztrál vidék romantikus dicsőítéséről ismert neves ausztrál költő, Banjo Paterson (1864-1947) is megénekelte.

Ausztráliában a vadlovak száma a 400 ezret is elérheti az Invazív Fajok Tanácsa nevű ausztrál civil szervezet szerint, amely üdvözölte Új-Dél-Wales döntését pénteken.

A dél-ausztráliai államban a vadlovak száma 15-18 százalékkal növekszik évente, azaz jóval több példánnyal, mint a jelenlegi módszerekkel kiirtott lovak száma – közölte Jack Gough, a szervezet szóvivője.

MTI