Így vedd fel a harcot a toklász ellen!

0
216 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Gyermekkorunk játéka, a toklász a kutyák bőre alá kerülve súlyos gondokat okozhat. Irtsuk ki az udvarban. Ha pedig találunk az állatban, vigyük orvoshoz – írja a haziallat.hu.

A toklász egy közönséges gyomnövény, az egérárpa megszáradt termése. Ez a látszólag ártalmatlan kicsi növény, igen nagy galibák okozója tud lenni.

Toklász a fülben

A kutya vagy a macska fülbe jutva például egészen a dobhártyáig, a hallójáratig hatolhat, ami akár a hallás elvesztését is okozhatja. Amennyiben kedvencünk féloldalasan lógatja a fejét, folyamatosan rázza, vakarja, akkor jusson eszünkbe, hogy a probléma okozója ez a növény is lehet! Fontos, hogy ne várjunk és mielőbb vigyük el kedvencünket állatorvoshoz, ugyanis minél tovább várunk, annál mélyebbre juthat, ami szörnyű fájdalommal jár.

Fotó: Fotó: S. Hermann, F. Richter – Pixabay

Toklász a tappancsban

A toklász az állatok tappancsába is beszúródhat. Ha kedvencünk folyamatosan nyalogatja, fájlalja mancsát, keressünk rajta apró, szúrást. A bőr kipirosodik, gennyedzik. Ne hagyjuk nyalogatni, mert a folyamatos mechanikai hatás nem hagyja kilökődni a toklászt, sőt az egyre beljebb kerül, ezáltal megnehezíti az eltávolítását és meghosszabbítja a kezelési időt. A toklász a hónaljon keresztül is beszúródhat, ennek észrevétele sajnos sokkal nehezebb, főleg a nagyobb bundájú kutyáknál.

Toklász a szemben vagy az orrban

Szembe, illetve orrba jutva azonnali tüneteket produkál a toklász. Szembe kerülve hunyorgás, fokozott könnyezés az, ami azonnal feltűnhet, kicsit később kötőhártya-gyulladás és gennyes váladékozás is megfigyelhető.

Ha kedvencünk a szaglászás közben felszippantja a szúrós termést, akkor szinte azonnal végeláthatatlan, orrvérzésig tartó tüsszögésbe kezdhet. Ebben az esetben is mielőbb menjünk vele állatorvoshoz!

(ViaZs)