Gyűrűsfarkú maki ikrek is cukiskodnak Debrecenben

0
282 megtekintés
Kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta az anyja hátán - Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
A Katta-sétány mindig kíváncsi és játékos lakóinak háza táján is mozgalmasan telik a főszezon, miután augusztus 10-én gyűrűsfarkú maki ikrek születtek. Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat születésük óta meg lehet figyelni a kifutójukban, egyelőre anyjuk óvó gondoskodása mellett – olvasható az állatkert közleményében

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat.

Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta – Fotó: Flickr

Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta – Fotó: Flickr

Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó csapatunk egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből. Külön örvendetes, hogy az állományújítást követő évben máris sikeres szaporulatról adhatunk hírt.

– tette hozzá az állatkert.

A kicsik névadásához a nagyközönség segítségét kérte az állatkert, névjavaslataitokat Facebook-bejegyzésük alatti hozzászólás formájában dobhatjátok be. A gondozók által kiválasztott nevek beküldőjét 2022. december 31-ig felhasználható egyszemélyes állatkerti belépővel jutalmazzák a kattakölykök nemének megállapítását követően.