Idős saskeselyűpár fogadott örökbe egy fiókát a schönbrunni állatkertben

0
377 megtekintés
Az egyik örökbefogadó Szakállas saskeselyű szülő - Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn - @zoovienna - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A fióka február 25-én kelt ki az alsó-ausztriai Haringsee bagoly- és ragadozómadár-mentő állomásán. A tapasztalt pár már túl idős ahhoz, hogy saját utódaik legyenek, a fiókanevelésben azonban nagy tapasztalatokkal rendelkeznek.

A haringsee-i állomásról koordinálja a szakállas saskeselyűk nevelését és tenyésztését egész Európa számára a Vulture Conservation Foundation (Keselyűvédő Aalapítvány). A szakállas saskeselyűk (Gypaetus barbatus) kihaltak az Alpokban az elmúlt évszázadban, ezért több mint 30 éve zajlik az országokon átívelő újratelepítési projekt.

„Tojásaik idén is, mint ahogy már az elmúlt években is, terméketlenek voltak. Mivel nagyon tapasztalt és gondoskodó szülők, beválasztották őket a nevelőszülői hálózatba”

– közölte az ausztriai állatkert igazgatója, Stephan Hering-Hagenbeck kedden.

Az örökbefogadott fióka a schönbrunni állatkertben – Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn – @zoovienna – Facebook

„Nekünk minden fióka számít. A természetben minden két kikelt fiókából csak egy marad életben. Az állatkertek és tenyészállomások segítségével mi megmentjük a másikat úgy, hogy az európai program keretében átadjuk nevelőszülőknek”

– emelte ki Hans Frey, a bagoly- és ragadozómadár-mentő állomás tudományos vezetője.

A két schönbrunni nevelőszülő nagyon jól végzi a dolgát. „Amikor óvatosan belehelyeztük a fiókát a fészekbe, azonnal foglalkozni kezdtek vele. Felváltva etetik és melegítik a kicsit. A fészek fölé kamerát helyeztünk, hogy megfigyelhessük nevelkedését” – fejtette ki Regina Riegler állatgondozó. Nem marad azonban örökre Schönbrunnban a fióka, idővel kitelepítik a természetbe.

MTI