Fehér fejű selyemmajmocskák születtek a Szegedi Vadasparkban

0
183 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kis csöpségek már több mint egy hónaposak.

A Rostockból érkezett anyát és a krakkói származású apát se nem házasságközvetítő, se nem a véletlen hozta össze, hanem a fajmentő tenyészprogram szemelte ki őket egymásnak, illetve jelölte ki új otthonunknak a Szegedi Vadasparkot. Az, hogy tudományos alapon is működhet a családalapítás, azt a tavalyi és az idei kicsik születése bizonyítja.

A fehérfejű selyemmajom nem Amazóniában, hanem egy annál is sérülékenyebb élőhelyen, Brazília délkeleti, atlanti partvidéki esőerdeiben él, amelynek területe az erdőirtások következtében rohamosan csökken. Sajnos a kiirtott erdők helyén növő másodlagos erdők már nem jelentenek megfelelő élőhelyet számára. A többi karmosmajomhoz hasonló családokban élnek, ahol a szülőpáron kívül a csapattagok nem szaporodnak, viszont valamennyien szerepet vállalnak az utódok gondozásában. Különösen az apákra hárul fontos feladat, hiszen jórészt ők cipelik a kicsiket. Többnyire két kölyök születik, ahogy most a Szegedi Vadasparkban is.

A Vadasparkhoz még annyiban kötődik ez a faj, hogy a 2006-ban elhunyt igazgató, Dr. Gősi Gábor vezette hajdan a fajmentő tenyészprogramját, vagyis irányította és szervezte annak európai tenyésztését.

Forrás: Szegedi Vadaspark

Fotók: Endrédi Lajos