Hogyan védjük az állatokat a hőségtől? – az éjszakai műszak és/vagy az árnyékolás jelenthet megoldást

0
109 megtekintés
Fotó: Csatlós Norbert
Swing Szerelem Szulák
Az elmúlt hetekre jellemző forróság a napokban hőségre „enyhült”, de a sajtó még így is sok szót ejt az állatok megfelelő védelméről. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a haszonállatokat viseli meg a hőség, hanem a társállatokat is és a gazdálkodók feladata, hogy erre odafigyeljenek. A korszerű istállók előnye, hogy az állatokat érő hőstressz legalább mérsékelhető, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

„Nekem szerencsém van, mert csatornám van, amiből az állataim akkor isznak, amikor akarnak” – mondja Varga Imre dunavecsei juhász, hozzátéve, hogy a nyájat hajnalban és éjszaka legelteti – már ameddig még kitart a legelő. Ha a napokban nem érkezik elegendő csapadék, akkor kénytelen lesz az állatait takarmánnyal etetni.

Fotó: Csatlós Norbert

A legelők a Zemplénben viszonylag jó állapotúak, így a legeltetésnek nincs akadálya, de itt is hajnalban és késő este legelnek és napközben árnyékban hűsölnek az állatok. Ádám László, a jósvafői hucul ménes ménesgazdája elmondta, hogy a lovaknál és a saját juhászatában is sokkal több víz fogy, mint általában, így naponta a korábbiaknál jóval többször kell ellenőrizni, hogy friss vizük legyen az állatoknak.

Az orosházi kistermelő tejelőszarvasmarha-tartó Szilágyi Szabina ugyancsak a hajnali és a késő esti „műszakot” vezette be az etetésre és fejésre, hogy az állatok étvágya a lehető legjobb legyen. Megemelte az itatások számát, nappal pedig gondoskodik az állatok szállásának megfelelő árnyékolásáról.

A Nébih a kánikulában arra figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy a zárt térben tartott állatok – mint például a nyulak vagy a csirkék – jóléte nagyban függ a szellőztetéstől. Ha az istállóban elromlana az automata szellőztető, azt azonnal meg kell javítani! A háztájiban az árnyék és a huzat lehet a megoldás.

Fotó: Szilágyi Szabina

„Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is! A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon.” figyelmeztet a szakhatóság, és felhívja a figyelmet, hogy a hosszabb távú közúti állatszállítások szabályai szigorodtak – rövidebb távra pedig a kora hajnali időszakot javasolják.

magyarmezogazdasag.hu

(ViaZs)