A hőség miatt szinte csak nőstény tengeri teknősök születnek a floridai partoknál

0
70 megtekintés
Közönséges levesteknős - green sea turtle - Flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Felborult a nemi egyensúly a tengeri teknősök körében Floridában, mert a tengerpart egyes szakaszain csaknem kizárólag nőstény egyedek kelnek ki a tojásokból az egymást követő hőhullámok miatt.

Az ijesztő az, hogy az elmúlt négy nyár a legmelegebb nyár volt Floridában a feljegyzések kezdete óta. A frissen kikelt teknősöket tanulmányozó kutatók az elmúlt négy évben 99 százalékban nőstényeket találtak – mondta el Bette Zirkelbach, az 1986 óta működő marathoni Teknőskórház igazgatója.

A tojásokból kikelő teknősök neme nem a megtermékenyítéskor dől el, hanem azon múlik, hogy mekkora a hőmérséklete a homoknak, amelybe a tojásokat lerakták. 27,7 Celsius-fok alatt hímek, 31 fok fölött nőstények születnek.

Álcserepesteknős (Caretta caretta) – Fotó: Flickr

Az elkövetkező években drasztikusan csökkenni fog a teknőspopuláció a genetikai sokszínűség elégtelensége miatt, és nem megfelelő a hímek és nőstények aránya ahhoz sem, hogy sikeres tenyészszezonoknak nézzünk elébe – mondta a Reutersnek Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Zoo nemrég nyílt teknőskórházának állatgondozója.

MTI, Reuters