Hódmentés csapatmunkával

0
316 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Szerdán két hódot mentettek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egy záporkiömlő csatornából.
Az állatokat a Ferencvárosi Szivattyútelep kőbányai záporkiömlő csatornájának vizsgálata során találták, s azt is megfigyelték, hogy az egyik állat valószínűleg sérült, vagy beteg lehet. Az FCSM munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot az illetékes hatósággal, vagyis a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint az Állatkerttel. Az összehangolt csapatmunkának köszönhetően néhány órán belül mindkét hódot sikerült befogni.
A szakemberek egy-egy – fúvócsővel célba juttatott – altatólövedékkel rövid időre elkábították az állatokat, hogy háló segítségével biztonságosan a felszínre húzhassák őket a mintegy négy méter mélyen található csatornából.
A két hód közül az egyik teljesen egészségesnek bizonyult, így ezt az állatot a DINPI munkatársai azóta már vissza is engedték a természetbe egy erre alkalmas helyszínen. A másik állaton viszont több sérülést találtak, így őt a Budapesti Állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították.
A sérült hódot csütörtök reggel megműtötték. Az állaton testszerte, de különösen a nyak és a fej tájékán több harapott sérülés is volt, amelyeket valószínűleg egy másik, rivális hód okozhatott. Az állatorvosok ellátták, összevarrták a sebeket, illetve az állat infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is kapott. A sérült hód az elkövetkező hetekben az Állatkertben lábadozik majd, s ha felgyógyult, illetve újra megerősödött, a tervek szerint ő is visszakerülhet természetes élőhelyére.
Forrás: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-facebook
Képek: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-facebook