Hínárral csökkentik a szarvasmarhák metánkibocsátását

0
62 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Morrisons angol szupermarketlánc úgy döntött, hogy beveti a hínárt annak érdekében, hogy csökkentse az állatok életműködéseivel járó metánkibocsátást – írja a  magyarmezogazdasag.hu.

Korábban már kiderült, hogy ha táplálékkiegészítőként hínárt is adnak a teheneknek, akkor 80 százalékkal is csökkenhet a metánkibocsátás.

Az Egyesült Királyság parlamentjébe benyújtott jelentés szerint az ország üvegházhatású gázainak 10 százaléka mezőgazdasági eredetű. Erre reagálva jelentette be a Morrisons agrárágazatának vezetője, Sophie Throup, hogy az újfajta étrenddel tervezik kikapcsolni a tehenek emésztőrendszerében azokat az összetevőket, melyek a metánt termelik.

Hozzátette hogy a metán nagyobb részét az állatok felbüfögik, és csak kisebb része távozik a „hátsó kijáraton”. A tehenek emésztőrendszere négy gyomorból áll, ahol emésztés közben mindig lesz valamennyi gázképződés. Azonban az eddig vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a hínár ezt jelentősen csökkenti.

Kép: Pixabay

A metán a második leggyakoribb üvegházgáz a szén-dioxid után. Azonban az egyik legveszélyesebb, és az emberi tevékenységből eredő jelenlegi globális felmelegedés egyharmadáért felelős. Az metánmolekulák egyesével is jóval erősebb melegítő hatást fejtenek ki az atmoszférában, mint az egyes szén-dioxid molekulák.

A közelmúltban Glasgow-ban tartott COP26 környezetvédelmi konferencián az USA és az EU megállapodott abban, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik a gáz kibocsátását. A kezdeményezéshez több mint 100 ország csatlakozott, Throup azt is elmondta, hogy a belfasti Queen’s Egyetemmel közösen végzett kísérlet a metáncsökkentés nyomon követése mellett a szarvasmarhák egészségét és a hús ízét is vizsgálni fogja.

Az áruházlánc hozzátette, hogy a meglévő tenger gyümölcseit beszállító vállalkozásokkal együttműködve az Egyesült Királyság és Írország partjairól kívánja beszerezni a tengeri algát.