Hímek nélkül született egy tucatnyi sasrája bébi egy új-zélandi akváriumban

0
1 161 megtekintés
Sasrája bébi az új-zálandi akvárium felvételén - Kép: SEA LIFE Kelly Tarlton's Aquarium Facebook videó
Swing Szerelem Szulák
Szilveszteri meglepetésként 12 sasrája bébivel örvendeztette meg a SEA LIFE Kelly Tarlton’s Aquarium csapatát Nibble és Spot az aucklandi vízi állatkert két nőstény sasrájája. Az esemény csavarja, hogy mindezt hímek nélkül tették, ugyanis két éve nem jártak rája pasik a közelükben. 

Andrew Christie, az akvárium kurátora azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a ráják szervezetében spermiumok maradtak az utolsó aktusok óta. Úgy véli, ezek a spermiumok az ovulációt várva akár egy-két évig is készen állhatnak a megtermékenyítésre – számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Sasrája bébik az új-zálandi akvárium felvételén – Kép: SEA LIFE Kelly Tarlton’s Aquarium Facebook videó

„Különösen gyakorinak tűnik az olyan fajoknál, amelyek egyedei elég ritkán találkoznak” – mondta el Adele Dutilloy, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont (NIWA) halbiológusa.

A spermiumraktározást januárban fedezte fel Dutilloy mélytengeri cápáknál, melyeknek „a lehető legtöbbet kell kihozniuk egy-egy párosodási lehetőségből”.

Az aucklandi akvárium esetében azonban a biológus szerint valószínűbb, hogy

úgynevezett parthenogenezissel, vagyis szűznemzéssel jöttek világra az utódok, ilyenkor a petesejt megtermékenyítés nélkül alakul embrióvá.

A cápákhoz képest a rájáknál viszonylag ritka a spermiumtárolás, míg a szűznemzést már bizonyították Nibble és Spot fajának közeli rokonainál, a foltos sasrájáknál.

Egy sydney-i foltos sasrája, a 11 éves Freckle 2018-ban hozott világra ivadékokat szűznemzéssel, majdnem 10 évig nem találkozott hímmel.

Akárhogy is történt, a biológus úgy tudja, a sasrájáknál először figyelhették meg a hímek nélküli fialást.

Csak genetikai vizsgálattal lehet megállapítani, szűznemzés vagy spermiumraktározás áll-e a háttérben – magyarázta.

Fotó: Sasrája bébik az új-zálandi akvárium felvételén – Kép: SEA LIFE Kelly Tarlton’s Aquarium Facebook videó

Az aquapark akkor teszi lehetővé a teszteket, ha a kis ráják már megnőttek. Addig látogatóktól és a nagyobb halaktól elzárva nevelik őket.

MTI