Ismét képesek járni a gerincsérülés miatt lebénult egerek

0
298 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket német kutatók: összekapcsolták az eddig emlősökben helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével.

A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni.

A németországi Bochumban lévő Ruhr Egyetem tudósainak sikerült regenerálódásra stimulálni lebénult egerek idegsejtjeit dizájnerprotein segítségével.

„Kutatásunk különlegessége, hogy a szerkesztett protein nemcsak a proteint  termelő idegsejteket stimulálja, hanem az agyon kersztül tovább is adódik. Ily módon egy viszonylag kis beavatkozással nagyon nagy számú ideget ösztönzünk regenerálódásra és tulajdonképpen ez az oka, hogy az egerek újra képesek járni.– mondta Dietmar Fischer, a kutatás vezetője.

A bénult rágcsálók 2-3 héten belül járni kezdtek a kezelést követően. Ennek során genetikai információt hordozó anyagot, úgynevezett hyper-interleukin-6-ot fecskendeztek az agyba a protein termelésének előmozdítására.

A kutatók most azt vizsgálják, továbbfejleszthető-e a kezelés.

Azt is látnunk kell, hogy módszerünk nagyobb emlősöknél, például sertéseknél, kutyáknál, vagy emberszabásúaknál is működik e. Ha ott működik, még biztosra kell mennünk, hogy a terápia emberek számára is biztonságos és ez még nagyon sok évig eltarthat.– mondta Fischer.

MTI