Gyógyulása után szabadon engedték a dévaványai uhut

0
277 megtekintés
Fotó: Szegedi Fruzsina - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Mint mi is megírtuk, hetekkel ezelőtt, lakossági bejelentés alapján találtak rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa északi határrészén egy szögesdrótba gabalyodott uhura. Most újra szabadon szárnyalhat az éjszaka ura, miután szerencsésen felgyógyult. 

Három hét alatt felgyógyult, így a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szeptember 23-án szabadon engedhették azt az uhut, amely korábban Dévaványa térségében egy szögesdrótba gabalyodott és megsérült – írja közleményében a nemzeti park.

A nagytestű bagoly sérülése következtében ideiglenesen röpképtelenné vált. A KMNPI dévaványai Túzokvédelmi Állomásának munkatársai a sebet kezelték, mostanra az szépen össze is forrt, a szárny bőrredője begyógyult. A folyamatos, gondos táplálásnak köszönhetően a madár felerősödött, jó kondícióba került, így lehetőség nyílt arra, hogy ismét szárnyra kapjon.

Szabadon – Fotó: Lestyan-Goda Judit – KMNP

Az Igazgatóság munkatársai szeptember 23-án délelőtt a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont területén engedték szabadon, nem messze attól a helytől, ahol korábban megtalálták. A földre helyezett uhu rövid nézelődés után elrúgta magát és elrepült északi irányba, Ecsegfalva felé. Az eseményt két általános iskolai osztály is figyelemmel kísérte, akik a helyi Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak , egy óvodás csoport pedig Karcagról érkezett.

„Bízunk abban, hogy az uhu továbbra is egészséges marad és gazdagítja majd a Dévaványa környéki változatos állatvilágot.”

Magyarországon napjainkban mintegy 80 pár uhu költ, elsősorban sziklás környezetben, az Északi-középhegységben, az Őrségben és a Mecsekben. Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel a sík vidékeken is. Talán hamarosan a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is megjelennek majd költőfajként.

Korábban a témában:

Bajba jutott uhu bukkant fel Dévaványán