A Körös-Maros Nemzeti Park versenyzője lett az év Ifjú Kócsagőre

0
152 megtekintés
Nagy kócsag (Ardea alba) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A többnapos elméleti feladatokkal és gyakorlati kihívásokkal zajló döntő után kihirdették az Ifjú Kócsagőr Program országos versenyének győztesét, a rendezvény fődíját Olasz Ákos nyerte el, akit Drahanovszki Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Hozzátették, a győztesek átvehették a Matula és Tutajos díjat, valamint egy külföldi tanulmányutat nyertek a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba.

A közlemény idézte Rácz Andrást, az AM környezetügyért felelős államtitkárát, aki a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban tartott eredményhirdetésen emlékeztetett arra, hogy Gulyás József személyében száz évvel ezelőtt állt szolgálatba az első természetvédelmi őr, a hazai gyakorlati természetvédelem kezdetét is az ő munkásságától számítják. Gulyás József tevékenységének köszönhető, hogy nem pusztult ki a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag.

Az államtitkár a közlemény szerint azt is kifejtette, hogy az első Természetvédelmi Őrszolgálat a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulásával jött létre öt fővel 1972-ben, jelenleg 257-en teljesítenek szolgálatot Magyarország 10 nemzeti parkjában.

Kiemelt feladatuk a védett természeti, illetve Natura 2000 területek megóvása, növény- és állatviláguk védelme. Az államtitkár hozzátette: egy természetvédelmi őr több mint 8 ezer hektáron lát el szakmai feladatokat, emellett fellépnek például az illegális hulladéklerakással, gyújtogatással, terepmotorozással szemben. Évente több ezer lakossági bejelentést kapnak, csak tavaly 3500 állatmentésben vettek részt.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmet. Ebben az évben rekordszámú jelentkezés érkezett, végül 83-an vághattak neki a megmérettetésnek az ország nemzeti parkjaiban. A terepi gyakorlat során a fiatalokat egy-egy természetvédelmi őr segítette mentorként. A program népszerűségét jól jelzi, hogy évről évre egyre többen vesznek rajta részt, ráadásul az elmúlt években több ifjú kócsagőr helyezkedett el valamelyik nemzeti parki igazgatóságnál.

A 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett döntő keretében az ország legjobb ifjú kócsagőrei, a program területi győztesei mérték össze tudásukat. A versenyzők egy előadáson számoltak be a nemzeti parkban töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd egy könnyített természetőri vizsgát tettek. Ezen kívül terepi feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek között szerepelt madármentés, madárgyűrűzés, szakvezetés, illetve hatósági feladatokat is teljesítettek – olvasható az AM közleményében.