Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

0
326 megtekintés
Európai bölények (Bison bonasus) a vadonban - Kép: rewildingeurope.com
Swing Szerelem Szulák
A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre.

A Nyíregyházi Állatparkból származó és eddig a Miskolci Állatkertben nevelkedő fiatal bölény mellett a pozsonyi állatkertből származó társa kapott lehetőséget arra, hogy a faj egykor őshonos élőhelyén, a bulgáriai Rodope-hegységben újra természetes otthonra találjon – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője szerdán az MTI-t.

A szakember a Nyíregyházán született nőstényről elmondta, a 2018 májusában világra jött üszőborjút születése után apja megtaposta, és a gondozóknak kellett kimenteniük a karámból. Mivel a kis borjút a mamája nem tudta szoptatni, ezért mesterségesen kellett táplálni, így a park vezető gondozója és csapata hónapokig etette a kis állatot. Mivel a bölénycsapatba nem lehetett visszaszoktatni és a nyíregyházi szakemberek szerették volna ha természetes viselkedésformát tanul a kis állat, egy fiatal bölénycsordába került a Miskolci Állatkertbe, ahol egészen 2 éves koráig élt…mielőtt élete legnagyobb kalandjára indult.

Élete legnagyobb kalandjára indult az eredetileg Nyíregyházán született, majd Miskolcon nevelkedett kis európai bölényborjú (Bison bonasus) – Kép: Nyíregyházi Állatpark

A Rewilding Europe visszatelepítési projektje révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek Bulgáriába. Az időközben más egyedekkel is felduzzasztott csordájukat 2019-ben engedték szabadon, az elmúlt két évben született három borjú pedig jelzi, hogy a faj megtalálta a helyét a vadrezervátumban. A nemrég Bulgáriába szállított két nőstény jelenleg a vadon élő bölények területén elhelyezett, úgynevezett szoktató karámban él, szabadon engedésük után pedig szarvasok, farkasok, keselyűk és sok más ritka és veszélyeztetett faj mellett fognak élni.

Az európai bölény azon fajokhoz tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik túlélésüket: a korábban még Magyarországon is előforduló állat a 20. század elejére a szabad természetben teljesen kipusztult Európában, az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben vadászták le.

Megmentésükre 1923-ban Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság alakult; a szervezet először számba vette az állatkertekben fellelhető összes állatot, majd az összegyűjtött bölényeket zárt tartási körülmények között tenyészteni kezdte, és visszatelepítette a természetbe.

Európai bölények (Bison bonasus) a vadonban – Kép: rewildingeurope.com

Az Európa-szerte zajló visszatelepítési programoknak köszönhetően manapság mintegy 8500 európai bölényt tartanak számon, közülük körülbelül 6200 egyed él szabadon a vadonban – olvasható a Rewilding Europe honlapján.

MTI, sostozoo.hu