Fotó készült a kihaltnak tartott Attenborough-hangyászsünről

0
113 megtekintés
Az Attenborough-hangyászsün, amelyet az indonéziai Pápua tartományban található Küklopsz-hegységbe indított expedíción sikerült lefényképezni - Fotó: AFP/HANDOUT
Swing Szerelem Szulák
Lencsevégre került Indonéziában a már gyakorlatilag kihaltnak tartott Attenborough-hangyászsün egy példánya – közölte az Oxford Egyetem pénteken.

A Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett állat élő egyedét az indonéziai Pápua tartományban található Küklopsz-hegységbe indított expedíción sikerült lefényképezni, valamint videóra venni.

A sünhöz hasonló, tojásokkal szaporodó emlősfaj eddig egyetlen egyed alapján volt ismert, amelyet 1961-ben fedeztek fel Új-Guinea szigetén. Ezért az Attenborough-hangyászsünt (Zaglossus attenboroughi) gyakorlatilag már kihalt fajként tartották nyilván, és felvették a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistájára is.

A hangyászsünökhöz hasonlóan a kloákások rendjéhez tartozik, amelyek fejlődési ága nagyjából 200 millió éve vált le a többi emlősétől.

James Kempton, az Oxford Egyetem expedícióvezető szakembere közölte, hogy az állat a sünökhöz hasonló tűkkel rendelkezik, hangyászokhoz hasonló, megnyúlt csőrszerű szája és vakondhoz hasonló végtagjai vannak. Hozzátette, mintegy 80 kamerát helyeztek ki, hogy lencsevégre kaphassák az Attenborough-hangyászsünt, de az expedíció négy hete alatt nem jártak sikerrel, míg az utolsó napon rögzített képeken három felvételen is feltűnt az állat.

Kempton hangsúlyozta, hogy az expedíció sikeréhez nagyban hozzájárult a helybéliek segítsége, akik olyan helyekre is elvezették csapatukat, ahol feltehetőleg nem jártak korábban emberek.

MTI