Csigaforgatót kaptak lencsevégre Szegeden

0
48 megtekintés
Csigaforgató (Haematopus ostralegus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Izgalmas az idei ősz, szokatlanul meleg van, minden rekordot megdöntöttek a darvak és még csigaforgatót is láttak Szegeden. A faj vonulóként fel szokott tünni nálunk, nagyobb szikes tavakon és folyókon meg lehet figyelni, de a Tisza szegedi szakaszán alig fordult még elő – írja a közösségi oldalán az MME Csongrád megyei Csoportja.

A dologban az a legjobb, hogy a csigaforgató leginkább tengerek és nagyobb folyók, sziklás partjai mentén, de kisebb számban folyók mentén is költ. Nálunk tényleg csak vonul és ha elkezdjük az ismert madarainkat sorolni, valahogy nem szokott a csigaforgató csak úgy előbukkani.

Amúgy, kisszámú, de rendszeres átvonuló, ősszel és tavasszal egyesével vagy kisebb csapatokban jelenik meg szikes tavakon, zátonyokon, leeresztett halastavakon. Európai állománya kis mértékben nő, ennek köszönhetően egyre többször figyelik meg hazánkban. Egyes populáció nem vonulnak, de az északi tengerpartok mentén élők déli irányban elmozdulnak. Ezek közül néhány példány a folyók mentén eléri hazánkat is. Ha itt megfelelő tocsogós élőhelyeket találnak, a hideg idő beálltáig ott tartózkodhatnak. A természetvédelmi megfontolásokat is figyelembe vevő halastógazdálkodás és a természetes vizek jó állapotának fenntartása hozzájárulhat ahhoz, hogy madárvendégeink megfelelő körülményeket találjanak hazánkban – írja az MME.

Csigaforgató (Haematopus ostralegus) – Fotó: Flickr

Mint neve is mutatja főleg puhatestűekkel, rovarokkal, férgekkel, rákokkal táplálkozik, melyeket a hullámok sodornak a partra vagy az iszapban rejtőznek. Nem mellesleg, igen csinos kis madár.