Földikutyát mentettek a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai – videó

0
1 208 megtekintés
Fotó: Ujvári Sándor/MTI
Swing Szerelem Szulák
A Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének munkatársaihoz lakossági bejelentés érkezett Hajdúbagosról egy, a településen belül, a földfelszínen kóborló, fokozottan védett nyugati földikutyáról – olvasható a Nemzeti Park Facebook oldalán. A kis kronilin megúszta épségben a kalandot, hála a gyors reagálásnak. 

Mint írják, a kutatók azonnal felvették a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal és munkatársunkkal közösen kimentek befogni az állatot. Ugyanis a földikutyák, akik egész életüket a föld felszíne alatt, járataikban töltik (ahol biztonságban vannak), a felszínen mozogva teljesen védtelenek a ragadozók, vagy akár házi kedvenceink támadásaival szemben.

A kis krinolin, a 2018-as év emlőse címet is birtokolja és majd 2 millió éve a Kárpát-medence lakója, ráadásul a fejével ás. Patkánynagyságú, hengeres testalkatú rágcsáló, hossza 15–24 cm. A föld alatti életmódhoz alkalmazkodva fülkagylói nincsenek, szemeit bőr borítja, így legfeljebb csak a fény/sötét megkülönböztetésére alkalmasak, tájékozódását és kommunikációját a talaj rezgése segíti. Nincsen farka, és nincsenek erőteljes ásólábai, mint a vakondnak, a föld alatti járatait inkább a fejével túrja. Maga ásta földalatti járatokban él, a felszínre csak nagyon ritkán és rövid időre jön fel. Növényevő, föld alatti gyökereket, gumókat, hagymákat fogyaszt. Erősen territoriális állat, a párzás és szaporodás időszakán kívül magányosan él.

A megtalált egyed sértetlen és egészséges volt, így a megfelelő helyszín kiválasztását és előkészítését követően sikeresen el is engedtük a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet egy földikutyák számára alkalmas területén, ahol egy korábbi, sikeres természetvédelmi célú telepítésnek köszönhetően már egy stabil földikutya állomány található.

A földikutya Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1.000.000 forint.

Kapcsolódó:

A 2018-as év emlőse – a földikutya