A 2018-as év emlőse – a földikutya

0
3 888 megtekintés
Hazánk egyik legritkább emlőseként számon tartott, fokozottan védett földikutya a a bajai földikutya-rezervátum területén 2017. április 6-án - Fotó: Ujvári Sándor/MTI
Swing Szerelem Szulák
A földművelésügyi minisztérium Vadonleső programjában, a természetvédelmi szakemberek, biológusok minden évben olyan állatfajt választanak ki, melyekre fel szeretnék hívni a figyelmet. A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után, idén egy egészen különleges emlősfajt választottak az év emlősének. A megtisztelő kitüntetést 2018-ban, a kihalás szélén álló földikutya kapta.

“Egy olyan kisemlősre kell gondolni, mely ritkább a kihalással fenyegetett címerállatok bármelyikénél, ugyanakkor a Kárpát-medencében alakult ki majd kétmillió évvel ezelőtt. Jelen voltak ősapáink megérkezésénél és minden fontosabb történelmi esemény rezgéseit megérezték. Mondhatnánk, hogy a föld alól kellett előhúzni őket Az Év Emlőse címhez, de mivel ott érzik magukat biztonságban, inkább csak hírüket röppentjük a magasba ezzel kiválasztással.” – olvasható a program honlapján.

Földikutya – Kép: termeszetvedelem.hu

A krinolin testű kis jószág Közép- és Délkelet-Európa sztyepprétjein, vagy az ezek helyén kialakult mezőkön, külterjes mezőgazdasági területeken fordul elő. A Kárpát-medencében az Alföldön (pl. Hajdúság, Észak-Bácska, Kunpeszér) és az Erdélyi-medencében található meg. Patkánynagyságú, hengeres testalkatú rágcsáló, hossza 15–24 cm. A föld alatti életmódhoz alkalmazkodva fülkagylói nincsenek, szemeit bőr borítja, így legfeljebb csak a fény/sötét megkülönböztetésére alkalmasak, tájékozódását és kommunikációját a talaj rezgése segíti.

Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Nincsen farka, és nincsenek erőteljes ásólábai, mint a vakondnak, a föld alatti járatait inkább a fejével túrja. Maga ásta földalatti járatokban él, a felszínre csak nagyon ritkán és rövid időre jön fel. Járatait és túrásait nehéz a vakondtúrásoktól megkülönböztetni. Növényevő, föld alatti gyökereket, gumókat, hagymákat fogyaszt. Erősen territoriális állat, a párzás és szaporodás időszakán kívül magányosan él. Az állatok föld alatti hangjelzésekkel kommunikálnak a szomszédos járatok lakóival.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1.000.000 forint.

Az Év Emlőse köré idén is számos pályázatot és más izgalmas eseményt szerveznek majd, érdemes lesz figyelemmel kísérni.

Forrás: vadonleso.huwikipedia