Föld Napja: környezetvédelmi tippek gazdiknak

0
178 megtekintés
Kép: Kisallatorvos.hu
Swing Szerelem Szulák
A melegebb hőmérséklet okozta éghajlatváltozás évről évre veszélyesebb, a természet és a vadon elővilága folyamatosan károsodik. Emellett a kiskedvencek és más háziállatok egészsége is érintett. Felelősségteljes gazdiként a te kötelességed, hogy a környezet mellett kisállatodat is megóvd. A Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos, a mindennapi életedben alkalmazható tippet a Föld Napja alkalmából, melyekkel biztosíthatod a saját, és kisállatod jövőjét ezen a bolygón.

A zero-waste életmód bonyolult lehet, és mivel különböző körülmények között élünk, nem is várható el mindenkitől. Ám együtt élünk ezen a bolygón, és mindannyian ki tudjuk venni a részünket megóvásából – emelte ki a Kisállatorvos.hu szakértője. Ne feledd, minden apró lépés számít. Illessz be mindennapjaidba néhány tanácsot az alábbiak közül, hogy megvédd környezetünket és jövőnket.

1. Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás a környezetvédelem egyik legalapvetőbb módja. Gazdiként újrahasznosítható állateledel tasakokat tárolókat válassz, melyeket vásárlás után is tudsz használni a mindennapokban. Vásárold kisállatod eledelét csomagolásmentes üzletben, ahol saját tégelyt használhatsz, például egy befőttesüveget.

2. Adományozd el az alig használt kisállatfelszerelést

Mielőtt kidobnád a régi törölközőket, ágyneműt, alomtálcát, pórázt, vagy más kisállatfelszerelést, keress fel egy menhelyet. Nekik gyakran szükségük van felszerelésre, és kisállatod alig használt dolgai nagyon boldoggá tehetnek egy mentett állatot.

3. Használj környezetbarát termékeket

Amikor otthon takarítasz vagy kedvencedről gondoskodsz, mindig válassz környezetbarát termékeket. Számos növényi alapú tisztítószer és szépségápolási cikk közül választhatsz. Győződj meg róla, hogy újrahasznosítható, vagy újrahasznosított palackban vannak.

4. Használj környezetbarát macskaalmot

Tudtad, hogy már létezik növényi alapanyagokból készült macskaalom? Sosem volt még ilyen egyszerű környezetbarát illemhelyet biztosítani a cicáknak.

5. És mi legyen a zacskókkal?

A leggyakoribb szemét, amit a gazdik termelnek, a kutyapiszok zacskó. Megszámoltad valaha, hányat használsz egy szimpla kutyasétáltatás alkalmával? Szerencsére már vannak biológiailag lebomló, és komposztálható zacskók, így mindennapi sétáitok is környezetbarátak lehetnek.

6. Vásárolj kevesebbet

Ismerős a helyzet, hogy amikor a heti bevásárlást intézed, teljesen spontán veszel egy véletlenszerű, teljesen felesleges holmit a kisállatodnak? Kedvencednek talán nincs szüksége arra az ötödik nyakörvre vagy sokadik játékra. De ha mindenképp meg akarod ajándékozni szeretett társadat, válassz csomagolásmentes dolgokat.

7. Ivartalaníts

A kisállatok túlszaporodása világszerte komoly problémát okozhat. Minden további állat kis mennyiségben hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz, nem is beszélve arról, hogy minél több kóbor állat van az utcákon, annál gyakoribbá válnak a fertőző betegségek. Mindig gondoskodj kedvenced ivartalanításáról.

8. Állatbarát programok a Föld Napjára

Menjetek ki (még cicáiddal is kimehetsz, ha tudnak pórázt használni), szedjetek együtt szemetet, ültessetek egy fát (vagy többet), tegyetek hosszabb-rövidebb kirándulást az erdőben, vagy csak játsszatok valamit a közeli parkban – a lényeg, hogy a szabadban ünnepeljétek a Föld Napját. De ne hagyd, hogy az élősködők elrontsák szabadtéri kalandjaitokat, használj innovatív parazitaelleni készítményeket, mint például rágótabletta, rácseppentő oldat vagy nyakörv. Kérd állatorvosod tanácsát a széles spektrumú parazitaelleni készítményekről, hogy megóvd szeretett kedvenced a komoly betegségektől.

Megóvhatod kedvenced jövőjét, ha hozzájárulsz az éghajlatváltozás következményeinek mérsékléséhez, hiszen a folyamatosan melegedő időjárás kedvez a betegségeket terjesztő parazitáknak, mint a kullancsok vagy bolhák.

flowpr.hukisallatorvos.hu/Sajtóközlemény