Felmérték az icipici magyar szöcskeegér állományát

0
69 megtekintés
Nem lehet betelni a magyar szöcskeegér (Sicista trizona trizona) cuki fotóival - Fotó: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület / Facebook
Swing Szerelem Szulák
A tüneményes és apró kis emlős, Magyarország legritkább gerinces állata. A kis rágcsáló egyetlen példánya egymillió forint eszmei értéket képvisel. Minden évben felmérik, hogy mekkora az állománya, tekintettel arra, hogy a faj a kipusztulás szélén áll.  A legaranyosabb benne pedig az, hogy neve ellenére, egy vödörből sem képes kiugrani. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság adta hírűl a közösségi oldalán, hogy szöcskeegér számolást tartanak a a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben. A feladat egyébként nem könnyű, kis szöcskeegerünk, ha ugrani nem is tud, rendkívül rejtett életmódú, a felszínre csak pár naponta, akkor is elsősorban éjszaka látogató emlősfaj, így fel kell kötni a nadrágot, ha számlálást akarsz tartani.

Nem lehet betelni a magyar szöcskeegér (Sicista trizona trizona) cuki fotóival – Fotó: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület / Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport  szakemberei, valamint a leglelkesebb önkéntes biológusok élvefogó csapdákat ástak le naplemente idején a védett területen.

Pár nappal később a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, mesearanyos fotókkal fűszerezve, már be is számolt az idei eredményekről.

Az eredmények szerint a populáció mérete alacsony, de a felmérési helyeken azért továbbra is kimutatható a szöcskeegér. Az alacsony egyedszám feltehetően a tavalyi szárazságnak köszönhető.

Nem mellesleg a szöcskeegér az első emlősfaj, ami veszélyeztetett státuszt kapott a Természetvédelmi Világszövetségnél (IUCN) 2019-ben.

„Az IUCN veszélyeztetett besorolása annyit jelent, hogy a faj a kipusztulás közelébe került. Nálunk egy helyen él szöcskeegér, a Borsodi-Mezőségen. Körülbelül 2000-5000 példány lehet belőle, bár elképzelhető, hogy túlbecsüljük az egyedszámát” – nyilatkozta akkor Cserkész Tamás, biológus.

Állati- és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt, rovarokra, például sáskákra és szöcskékre vadászik. A szöcskeegér téli álmot alszik, télen nem aktív, így ilyen szempontból az időjárás nincsen rá hatással.

Korábban:

Veszélyeztetett státuszt kapott a magyar szöcskeegér