Veszélyeztetett státuszt kapott a magyar szöcskeegér

0
1 062 megtekintés
Magyar szöcskeegér ( Sicista trizona transylvanica) - A faj a kipusztulás szélén áll, pedig egykor széles körben elterjedt volt az Alföld füves élőhelyein. Ma valószínűleg Magyarország legritkább gerinces állata. Neve ellenére, még egy vödörből sem képes kiugrani. - Fotó: Cserkész Tamás - Flickr
Swing Szerelem Szulák
A magyar szöcskeegér (Sicista trizona) az első emlősfaj Magyarországon, ami veszélyeztetett státuszt kapott a Természetvédelmi Világszövetségnél (IUCN). A kis rágcsáló egyetlen példánya egymillió forint eszmei értéket képvisel. A legaranyosabb benne pedig az, hogy neve ellenére, egy vödörből sem képes kiugrani. 

A faj a kipusztulás szélén áll, pedig egykor széles körben elterjedt volt az Alföld füves élőhelyein. Ma valószínűleg

Magyarország legritkább gerinces állata.

A kis rágcsáló különös nevét egy téves feltételezésnek köszönheti: amíg nem láttak belőle élő példányt, testalkata alapján arra gondoltak, szöcske módra képes szökellni,

valójában azonban egy vödörből sem képes kiugrani.

Magyar szöcskeegér (Sicista trizona) – Kép: MME

„Az IUCN veszélyeztetett besorolása annyit jelent, hogy a faj a kipusztulás közelébe került. Nálunk egy helyen él szöcskeegér, a Borsodi-Mezőségen. Körülbelül 2000-5000 példány lehet belőle, bár elképzelhető, hogy túlbecsüljük az egyedszámát”

– mondta Cserkész Tamás biológus a Sokszínű Vidék megkeresésére.

Egykor széles körben elterjedt volt az Alföld füves élőhelyein, állománya kritikusan megritkult, ma valószínűleg Magyarország legritkább gerinces állata, és a térség egyik legjelentősebb természeti értéke.

Magyar csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis trizona) – Kép: wikipedia.org

Állati- és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt, rovarokra, például sáskákra és szöcskékre vadászik. A szöcskeegér téli álmot alszik, télen nem aktív, így ilyen szempontból az időjárás nincsen rá hatással.

Idén újabb uniós projekt indult a faj megmentésére, melytől a szakemberek azt remélik, megmenekülhet a szöcskeegér populáció a teljes kipusztulástól.