Felmérés: sok kutyának nincs kiút a menhelyről

0
363 megtekintés
Jobb gazdi leszek - Kép: Jófogás
Swing Szerelem Szulák
Vannak, akik örökbefogadás előtt egy órát sem töltenek egy menhelyi kutyával, majd pár héten belül visszaviszik a kiválasztott négylábút. A Jófogás 20 menhely megkérdezésével derített fényt a problémára, ami óriási lelki károkat okoz a cserbenhagyott kutyáknak. A Korom Gábor kutyaszakértővel és Földes Eszter színésznővel készített „Jobb gazdi leszek” interaktív oktatóvideó-sorozat a menhelyeknek, a gazdiknak és kutyáknak is segítséget nyújt, egyben a várhatóan ősztől esedékes Gazdijogsihoz is hasznos kiegészítő tananyag lehet.

A Jófogás tavaly kiderítette, hogy egy kutya akár 5 évet is menhelyen tölthet anélkül, hogy egyszer is kikerülne a rácsok mögül. A vállalat idén arra volt kíváncsi, hogy a menhelyeknek mekkora gondot az örökbefogadott, de aztán különféle okokból mégis visszavitt kutyák. Röviden: nagyot. Hosszabban: a megkérdezett menhelyek fele szerint a leendő gazdik leginkább nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével, ezért van, ahová havi szinten több kutya is visszakerül. Mi több, a menhelyek kétharmadához sajnos többször is visszahoztak egy-egy adott kutyust.

A válaszok szerint minden ötödik kutyát azért visznek vissza, mert szerintük „elromlott”,

azaz szomorkás, kedvetlen, minden harmadikat pedig azért, mert túl sokat ugat és nyüszít; vagy az emberek nem voltak felkészülve arra, hogy valójában mekkora felelősséget jelent a kutyatartás. Így a legjellemzőbb indokok között még a szobatisztasági és kompatibilitási problémákat (pl. nem jön ki az újdonsült gazdi párjával, gyerekével vagy már meglévő kutyájával), illetve a sétáltatást/futtatást ellehetetlenítő időhiányt találhatjuk.

És mivel a menhelyekre visszavitt kutyákon gyakran figyelhető meg depresszió és viselkedési zavar, később még nehezebben kerülnek szerető otthonba.

Az eleve leterhelt menhelyeknek pedig nagyon sok munkájukba kerül, hogy a visszavitt kutyusok újra szocializálódjanak és megbízzanak az emberben. Szélsőségesebb esetben egyes kutyák ráadásul annyira agresszívvá és izolálttá válhatnak, hogy sajnos még az altatás is szóba jöhet.

Interaktív oktatóvideó-sorozat segít, hogy jobb gazdikká válhassunk

Jobb gazdi leszek – Kép: Jófogás

A menhelyek 85%-a ezért hasznosnak találná, ha készülne témába vágó oktatóvideó, különös tekintettel arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon ma csaknem másfél millió kutyát tartanak, ami lakosságszámra vetítve nemzetközi szinten is kiugrónak számít.

Korom Gábor kutyaszakértő, a Tükör Módszer megalkotója a felmérés kapcsán elmondta:

A menhelyek minden tőlük telhetőt megtesznek, kérdőívvel, személyes elbeszélgetéssel, próbasétáltatással, próbanappal és utókövetéssel is igyekeznek a legmegfelelőbb gazdikat megtalálni. Azonban nagy felkészültség és tudatosság kell ahhoz, hogy összecsiszolódhassunk négylábú családtagunkkal, hiszen a valódi kihívásokkal csak otthon kell szembenéznünk. Kutyát felelősen, egy életre választunk, még ha ez „csupán” az ő életére is szól.

Öt részből álló interaktív oktatóvideó-sorozatunk segítséget nyújt az első közösen töltött hónapokhoz, hogy kevesebb elromlottnak hitt, majd emiatt cserbenhagyott kutya legyen kénytelen a menhelyekre visszaköltözni.

A „Jobb gazdi leszek” interaktív oktatóvideó-sorozatot itt lehet megtekinteni, továbbá a Jófogás megosztja a felmérésben részt vevő menhelyekkel is. Az egyes videók végén a nézők által helyesnek gondolt válaszokra való klikkeléssel lehet továbbhaladni.

A sorozat megtekintése asztali gépről és böngészőből, illetve okostelefonokon a YouTube-applikációból javasolt.

Az örökbefogadott kutyánkkal közösen töltött első hónapok leggyakoribb problémáit és a megoldási tanácsokat Korom Gábor Földes Eszter színésznővel, három mentett kutya gazdájával közösen dolgozza fel. Az öt témakör (prevenció, szobatisztaság, kompatibilitás, agresszió, szeparáció) feldolgozásában öt különleges négylábú, öt igazi jó kutya volt a segítségünkre a forgatáson. A videósorozat a jelenlegi és leendő gazdikat is interaktív kalandra invitálja, amely során szakértői választ kaphatunk a legmeglepőbb kérdésekre is.

Forrás: Sajtóközlemény


A FELMÉRÉSRŐL

A 2021 júniusában és júliusában végzett online és telefonos felmérésben budapesti, Budapest környéki, nyíregyházi, dunaharaszti, tárnoki, bicskei, gödöllői, kecskeméti, orosházi, pomázi, ócsai, szegedi, siklósi és sátoraljaújhelyi menhelyek vettek részt. A válaszadó menhelyek felénél átlagosan akár 5, 20-20 százalékánál akár 10-20, 10 százalékánál pedig 40-nél is több kutyát fogadnak örökbe egy hónap leforgása alatt.

JÓFOGÁS A FELELŐS ÖRÖKBEFOGADÁSÉRT

A Jófogás 2020 óta segíti a hazai menhelyeket, azóta biztosít számukra ingyenes üzleti felületet, hogy így még több potenciális gazdit érhessenek el. A vállalat tavaly az állatszaporítókkal is felvette a kesztyűt: végleg kitiltotta őket az oldaláról és szigorította a kisállathirdetések feltételeit. Az Országos Menhelytérképpel továbbá a legkisebb menhelyekre is felhívta a figyelmet, és egy különleges kiadványt is készített a felelős örökbefogadással és az állatszaporítókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Az Adevinta Groupról

Az Adevinta Group 16 országban 6300 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközi cégcsoport. A vállalat az eBay Classifieds Group felvásárlásával 2021-ben a világ legnagyobb apróhirdetési oldalait tömörítő szereplőjévé vált. A cégcsoport digitális felületeit havonta csaknem 1,5 milliárd látogató keresi fel.Hazai vállalata, az Adevinta Hungary, két piacvezető márkával, a Jófogás és a Használtautó.hu brandekkel van jelen a hazai e-kereskedelmi piacon. A Használtautó.hu 2010-ben egy online autós magazin indításával, az Autónavigátor.hu-val, majd 2019-ben annak nyomtatott verziójával, az Autónavigátor.hu Magazinnal bővítette portfólióját. A 130 munkavállalót foglalkoztató Adevinta Hungary mint munkáltató is az élen jár: 2018-ban a legszerethetőbb munkahely volt az Y generáció számára, míg 2019-ben a Példakép Munkahely címet nyerte el. 2020-ban pedig a közösségösszetartó programja kapott előkelő díjakat rangos hazai HR megmérettetéseken.