Feleséget kapott a Fővárosi Állatkert puduja

0
374 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A pudu egy aprócska termetű, dél-amerikai szarvasféle. Az állatkert régebb óta meglévő hím egyede mellé most a Varsói Állatkertből sikerült egy szemrevaló menyasszonyt szereznüni. Az „ifjú házasokat” már a nagyközönség is láthatja a Pampakifutóban.

A sörényes hangyászoknak is otthont adó Pampakifutóban már több mint három éve láthatóak a puduk. Ezek az aprócska szarvasfélék Chilében és Argentínában őshonosak. Maga a pudu elnevezés az arrafelé élő mapucse indiánok szókészletéből ered, és spanyol közvetítéssel terjedt el vándorszóként az egész világon, mint az állat neve. A puduk erdőlakó állatok, kifutójuknak is általában a sűrűbb növényzettel benőtt részén lehet megfigyelni őket.

Természetes élőhelyükön sajnos ritkulóban vannak. A kipusztulás közvetlen veszélye egyelőre ugyan még nem fenyegeti őket, de az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) egy olyan regionális tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) hívott életre, amely az egész kontinensen összehangolja a faj állatkerti szaporítását.

Ebben a programban veszünk részt a Fővárosi Állat és Növénykert  is, habár eddig nem volt mód a szaporításukra, hiszen most először sikerült egy ígéretes tenyészpárt összehozni. A mellékelt felvételek még a karanténban készültek a Varsói Állatkertből érkezett pudu nőstényről, de mostanra már sikeresen megtörtént az összeengedésük a régebb óta Budapesten élő hím állattal. Így most már a nagyközönség is együtt láthatja őket.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert/facebook